Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Carles Puigdemont på en jätteskärm vid ett valevenemang i Barcelona i måndags.

Puigdemont låter sig inte lockas hem

Att den internationella efterlysningen dras in imponerar inte på Kataloniens avsatte ledare Carles Puigdemont. Han stannar i Belgien.

Det oväntade beslutet om att ordern om gripande rivs upp fattades i Spaniens högsta domstol på tisdagsmorgonen.

Domare Pablo Llarena i Madrid förklarar att Puigdemont med flera förklarat sig villiga att komma hem till Spanien frivilligt för att kampanja inför det katalanska nyvalet den 21 december. Dessutom anser domaren att två europeiska rättsinstanser inte ska arbeta med fallet parallellt – det skulle kunna försvåra processerna mot de katalanska företrädare som sitter gripna hemma i Spanien, resonerar Llarena.

Å andra sidan kvarstår efterlysningarna inom Spanien, så om Puigdemont och hans exministrar återvänder grips de sannolikt omedelbart. I och med det tänker han för tillfället inte lämna Belgien, meddelar hans advokat Paul Bekaert enligt den belgiska tidningen L'Echo.

"Helt exceptionellt"

I stället kommer valrörelsen till honom, i en aktion som planerats sedan tidigare. Bryssel förbereder på en smärre katalansk invasion där närmare 20 000 människor väntas delta i en stor manifestation för Katalonien på torsdag.

- Det finns nästan inte ett enda rum ledigt på hotellen i Bryssel och i omgivningarna. Det är helt exceptionellt, säger Rodolphe Van Weyenberg från hotellorganisationen BHA till Le Soir.

Den katalanska självständighetskampen har väckt extra nyfikenhet – och politisk nerv – i Belgien, där Puigdemont och hans kollegor fått starkt stöd från framför allt separatistpartierna i Flandern.

30 års fängelse

Nyvalet är ett initiativ från makthavare i Madrid, sedan Kataloniens regionstyre avskaffats efter den olagligförklarade folkomröstningen om självständighet den 1 oktober. Puigdemont och flera av hans ministrar flydde till Belgien, där en utlämningsprocess har pågått de senaste veckorna, medan andra greps hemma i Spanien.

Spanien hade begärt de landsflyktiga utlämnade, då landets riksåklagare vill ställa Puigdemont och de andra katalanska ledarna inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Det är brott som kan ge upp till 30 års fängelse.