En väggmålning i Kenyas huvudstad Nairobi visar den kravallpolis som sågs sparka en medvetslös man upprepade gånger under en demonstration i landet 2016. Nu kommer nya larm om polisövervåld. Arkivbild.
En väggmålning i Kenyas huvudstad Nairobi visar den kravallpolis som sågs sparka en medvetslös man upprepade gånger under en demonstration i landet 2016. Nu kommer nya larm om polisövervåld. Arkivbild. Bild: Brian Inganga/AP/TT

Poliskåren anklagas för övervåld i Kenya

Utegångsförbudet i Kenya har fått dödlig utgång för vissa medborgare – men inte på grund av coronaviruset – utan på grund av polisvåld. Sedan utegångsförbudet trädde i kraft i mars har 15 personer dödats och 31 personer skadats i samband med polisingripanden.

ANNONS

Organisationen Ipoa, som bland annat granskar polisväsendet i det östafrikanska landet, uppger att man hittills har fått in 87 anmälningar mot polisens agerande sedan det landsomfattande utegångsförbudet infördes på grund av coronapandemin i slutet av mars.

Anmälningarna gäller allt från rån och sexuella övergrepp till misshandel och våldsanvändande med dödlig utgång. Brott som poliser ska ha utsatt medborgare för om de ansetts bryta mot utegångsförbudet.

Skarp HRW-kritik

"Efter preliminära utredningar så kan 15 dödsfall och 31 fall då offren skadats kopplas direkt till polisens agerande under deras arbete med att säkra efterlevandet av utegångsförbudet," skriver det oberoende organet i ett uttalande.

Människorättsorganisationen Human Right Watch (HRW) kritiserade redan i april den kenyanska polisen för hur den agerade under utegångsförbudet, ett förbud som enligt HRW införlivats på ett "kaotiskt och våldsamt sätt från första början."

ANNONS

Organisationen uppger att polisens metoder bland annat har varit att sparka, piska och skjuta tårgas på de som polisen anser har agerat i strid med förbudet.

Sköts ihjäl på balkong

HRW beskriver bland annat ett fall när en 13-årig pojke som stod på sin balkong sköt till döds när polis tvingade bort människor från gatan nedanför. Ett annat fall som tas upp är en grönsaksförsäljare i den västkenyanska Kakamega-provinsen som dog efter att ha beskjutits med tårgas.

"Polisbrutalitet är inte bara brottsligt, det är också kontraproduktivt när det kommer till att förhindra virusets spridning," skriver människorättsorganisationen i ett uttalande om händelserna.

En beväpnad polis under en protest i Kenyas huvudstad Nairobi där flera fall av polisövervåld anmälts den senaste tiden. Arkivbild.
En beväpnad polis under en protest i Kenyas huvudstad Nairobi där flera fall av polisövervåld anmälts den senaste tiden. Arkivbild. Bild: Brian Inganga/AP/TT
ANNONS