Livstidsdömde Peter Madsen försökte under tisdagen rymma, men flyktförsöket blev kortvarigt.
Livstidsdömde Peter Madsen försökte under tisdagen rymma, men flyktförsöket blev kortvarigt. Bild: Nils Meilvang/Ritzau/TT

Peter Madsen fångad efter flyktförsök

Den livstidsdömde Peter Madsen har försökt fly. Enligt källor till Ekstra Bladet bombhotade han sig ut ur fängelset.

ANNONS

En stor polisinsats pågår i Albertslund där morddömde Peter Madsen på tisdag eftermiddag tog sig ut ur fängelset. På bilder från platsen sågs rymlingen sitta på marken vid ett staket omgiven av beväpnade poliser som siktar på honom med sina vapen.

Madsen ska ha försökt fly vid 10-tiden på tisdag morgon, och tre timmar senare meddelade Københavns Vestegns Politi via Twitter att insatsen var över och att en person har körts från platsen.

Madsen ska enligt Ekstra Bladet ha hävdat att han bar på en bomb, och han har tidigare även suttit isolerad på grund av misstankar om eventuella flyktplaner. Enligt tidningen BT ska han också ha hotat sig ut från fängelset Herstedvester med hjälp av ett pistolliknande föremål.

ANNONS

Pådraget efter rymningsförsöket var massivt. Flera polisstyrkor är fortfarande på plats och bombskyddet kallades in, enligt danska medier. En väg spärrades av och en gul buss är parkerad framför Peter Madsen och skymmer utsikten för honom – och sikten för de journalister som samlats vid platsen.

Københavns Vestegns Politi twittrade vid 12-tiden att en man som försökt fly i Albertslund gripits och polisen bekräftade sedan för DR att det rör sig om Peter Madsen.

Polisen kommer att hålla en pressträff under tisdagen.

Danske ubåtsbyggaren Peter Madsen dömdes av Köpenhamns byret till livstids fängelse för mord på den svenska journalisten Kim Wall. Domen överklagades till landsretten som fastställde livstidsstraffet.

Anna Hansson/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

Fakta: Därför dömdes Madsen för mord

Köpenhamns byret hänvisade till en lång räcka med omständigheter när Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för bland annat mord, sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden. Här är några av dem:

•Madsens skiftande förklaringar.

•Internetsökningar visar att Madsen var intresserad av grovt våld mot kvinnor.

•Verktyg som använts vid styckningen togs till ubåten före avfärd och Madsen har inte gett en trovärdig till förklaring till varför.

•Madsens förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljugit anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda.

•Olycksförklaringen bedömdes som icke trovärdig.

•Rätten konstaterade att vissa skador uppkommit vid dödsögonblicket eller kort efter.

•Kim Wall har bundits fast med spännband.

Byretten motiverade påföljden med att det var fråga om ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässigt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

Kim Walls föräldrar blev utan skadestånd när byretten dömde Peter Madsen, men landsretten ändrade skadeståndsdelen vilket innebär att föräldrarna och pojkvännen får 150 000 danska kronor i skadestånd var för sig. Även begravningskostnader dömdes Madsen att betala, vilket han också gått med på.

ANNONS