Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Passagerarplan med 176 ombord har störtat i Iran

Ett ukrainskt Boeing 737-plan med 176 personer ombord störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats, uppger de iranska nyhetsbyråerna Fars och ISNA. Enligt Ukrainas utrikesdepartement har ingen ombord överlevt kraschen. Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko uppger på Twitter att tio svenskar var ombord.

Iranska Röda Halvmånen uppgav tidigt under onsdagsmorgonen, enligt Reuters och AFP, att det inte finns något hopp om att någon ombord hade överlevt olyckan.

En stund senare bekräftades det att passagerarna ombord på planet dött i kraschen. Ingen ombord har överlevt kraschen, säger en talesperson för Ukrainas utrikesdepartement med hänvisning till uppgifter från flygbolaget Ukraine International Airlines.

Enligt nyhetsbyrån AP fanns 176 personer ombord, varav nio personer tillhörde besättningen. Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko uppger på Twitter att tio svenskar var ombord. Bland de andra dödsoffren ska det bland annat också finnas 83 iranier och 63 kanadensare.

GP har varit i kontakt med Gunnar Vrang på UD:s presstjänst under morgonen som säger att de känner till att det finns uppgifter om att svenskar ska vara drabbade, men det är inget de kan bekräfta. Han säger också att UD undersöker saken.

Flygplanet hade destination Kiev i Ukraina men hade knappt hunnit lyfta från Imam Khomeini-flygplatsen innan det störtade, enligt byråerna på grund av tekniska problem.

– Planet brinner men vi har skickat dit räddningsarbetare, och vi kanske kan rädda några passagerare, sade Pirhossein Koulivand, chef för Irans räddningstjänst, till inhemsk tv strax efter olyckan.

Han lade senare till:

– Branden är så kraftig att vi inte kan rädda någon.

Enligt Al-Jazeera skulle planet ha lyft klockan 05.15, lokal tid, men avgången sköts upp en timme, de skriver också att en motor ska ha fattat eld, och därefter tappade piloten kontrollen över planet som då kraschade.

På UD säger man att de känner till att ett plan från Ukraine International Airlines störtat.

– Ambassaden i Teheran söker information om olyckan, men i nuläget finns inga uppgifter om att några svenskar finns bland de skadade eller omkomna, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD.

På Boeings hemsida kan man läsa att de har uppmärksammats om det som har hänt, och att man nu samlar in information.

Fler olyckor

I oktober 2018 störtade ett Boeing 737 MAX i Jakarta, samtliga 189 passagerare omkom då.

I mars 2019 var det dags igen, då störtade samma flygplansmodell i Etiopien strax efter start. Totalt omkom 157 passagerare, varav fyra var svenska medborgare. Efter olyckorna med Boeing 737 MAX, valde man att stoppa alla plan av den modellen.

I början av 2019 störtade ett militärplan av modellen Boeing 707 i närheten av Teheran. 15 av 16 ombord omkom. Det ska ha varit dåligt väder i området vid olyckstillfället.