Palestinier bränner en affisch med Trumps bild under en protest nära Betlehem på tisdagskvällen. ……
Palestinier bränner en affisch med Trumps bild under en protest nära Betlehem på tisdagskvällen. …… Bild: Mahmoud Illean/AP/TT

Palestinska protester mot Trumps fredsplan

Jerusalem ska bli Israels "odelade huvudstad" meddelade USA:s president Donald Trump när han presenterade sin fredsplan. I Gaza och på Västbanken möttes beskedet av fördömanden och gatuprotester.

ANNONS

– I den här planen kommer Jerusalem att fortsätta vara Israels odelade, det här är väldigt viktigt, odelade huvudstad, betonade Trump när han i sällskap av israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu presenterade sin kraftigt försenade fredsplan.

Beskedet möttes av jubel från publiken och applåder från Netanyahu.

– Du är den störste vän Israel har haft i Vita huset, slog den israeliske premiärministern fast.

Möjlighet för oberoende stat

Enligt Trump vet alla "att jag har gjort väldigt mycket för Israel".

– Därför är det inte mer än rätt att jag även gör mycket för palestinierna. Jag vill att det här ska vara ett bra avtal för dem också.

ANNONS

– Avtalet vi presenterar i dag är en fantastisk möjlighet för palestinierna att äntligen uppnå en egen oberoende stat. Det kan vara den sista chansen de har.

Men fredsplanen ställer också krav på palestinsk motprestation, sade Trump enligt Reuters.

– För att trygga en framgångsrik palestinsk stat ber vi palestinierna att anta utmaningen att leva i fredlig samexistens. Det innebär att sätta stopp för Hamas och Islamiska jihads skadliga aktiviteter och permanent upphöra med det ekonomiska stödet till terrorister.

Ockuperade områden

En karta över den föreslagna framtida gränsdragningen mellan Israel och Palestina har tagits fram. Av den framgår att dagens bosättningar på ockuperat palestinskt territorium ska få status av israeliska enklaver omgivna av en framtida palestinsk stat.

– I årtionden har fred undgått oss trots så många välmenande fredsförslag. De har misslyckats eftersom de inte lyckats hitta rätt balans mellan Israels behov av säkerhet och Palestinas strävan efter självständighet. Men du, herr president, erkänner att Israel måste ha suveränitet över Jordandalen och andra strategiska områden i Judéen och Samarien, sade Netanyahu, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vår kontroll över dessa områden har skandalöst kallas "olaglig ockupation". I dag, herr president, punkterar du den stora lögnen. Du erkänner israelisk suveränitet över dessa platser som beskrivs i Bibeln, som är själva grunden för vår civilisation.

ANNONS

"Århundradets smocka"

Parallellt med att fredsplanen presenterades i Washington gjorde de rivaliserande palestinska rörelserna al-Fatah och Hamas, som styr Västbanken respektive Gazaremsan, en ovanlig markering av enighet med ett gemensamt möte i Ramallah. Bägge avfärdade fredsplanen i skarpa ordalag.

– Jerusalem är inte till salu. Våra rättigheter är inte till salu och går inte att köpslå med. Och ert förslag, den här konspirationen, kommer inte att gå igenom, kommenterade palestinske presidenten Mahmud Abbas, och kallade fredsplanen "århundradets smocka".

– Vi kommer att bekämpa förslaget på alla sätt, sade den högt uppsatte Hamasledaren Khalil al-Hayya.

I Gaza och på Västbanken utbröt samtidigt gatuprotester mot den amerikanska fredsplanen.

Lever inte upp till folkrätten

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger att fredsplanens förslag i flera avseenden strider mot internationell rätt.

– Det är positivt att det finns något som helst initiativ till tvåstatslösning. Vi har naturligtvis inte hunnit analysera hela fredsplanen, men vid första anblicken kan man säga att den inte lever upp till de krav Sverige och EU har som utgår från folkrätten och FN:s resolutioner som grund för lösningen, säger hon till TT.

Utrikesministern konstaterar också att det är oklart var de 50 miljarder dollar som enligt planen ska satsas på palestinsk tillväxt egentligen ska komma ifrån.

– I den första delen av den här planen lovade man stora satsningar, vilket behövs, men huvudparten av vad som då presenterades var europeiska och andra biståndsprojekt, som inte hade tillfrågats om de ville vara med i detta.

ANNONS

Ivar Andersen/TT

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s president Donald Trump i Vita huset där Trumps fredsplan presenterades..
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s president Donald Trump i Vita huset där Trumps fredsplan presenterades.. Bild: Alex Brandon
Den föreslagna gränsdragningen mellan Israel och ett självständigt Palestina. Områden på den ockuperade Västbanken, inklusive befintliga bosättningar, föreslås ingå i Israel.
Den föreslagna gränsdragningen mellan Israel och ett självständigt Palestina. Områden på den ockuperade Västbanken, inklusive befintliga bosättningar, föreslås ingå i Israel. Bild: Vita Huset/TT

Fredsplanen bygger på en tvåstatslösning. En karta har tagits fram över en föreslagen gränsdragning. Enligt denna ska delar av den ockuperade Västbanken, däribland Jordandalen och israeliska bosättningar, tillfalla Israel.

De områden som i dag kontrolleras av palestinier ska fördubblas i storlek.

Jerusalem ska förbli Israels "odelade huvudstad" medan den föreslagna palestinska huvudstaden ska ligga i Abu Dis, en by i utkanten av Jerusalem.

Varken israeler eller palestinier kommer att tvingas flytta från sina hem. Palestinska flyktingar ska inte tillåtas återvända till områden som kontrolleras av Israel.

Planen förutsätter en "demilitariserad" palestinsk stat samtidigt som Israel ansvarar för säkerheten väster om Jordanfloden. Över tid ska det framtida Palestina få större säkerhetsansvar.

50 miljarder dollar ska satsas på att bland annat skapa en miljon nya palestinska jobb.

Under Donald Trumps presidentskap har USA lagt om kursen i sin Israel-Palestina-politik. Landet har fattat flera kontroversiella beslut som brutit mot såväl internationell konsensus som tidigare amerikansk praxis.

Redan innan sitt tillträde lovade Trump att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, ett löfte han sedermera förverkligade trots protester från världssamfundet.

I mars 2019 erkände USA Israels suveränitet över Golanhöjderna, syriskt territorium som ockuperades av Israel i anslutning till sexdagarskriget 1967 och sedermera annekterades.

I november 2019 lät utrikesminister Mike Pompeo meddela att USA inte längre betraktar de israeliska bosättningarna på Västbanken som ett brott mot internationell lag.

ANNONS