En kurdisk YPG-flagga vajar i al-Raqqa – staden som inte längre kontrolleras av terrorstämplade IS.
En kurdisk YPG-flagga vajar i al-Raqqa – staden som inte längre kontrolleras av terrorstämplade IS.

Ovisst efter IS fall i al-Raqqa

Islamiska staten har drivits ut från sin självutropade huvudstad al-Raqqa. Det är oklart vad som väntar den sönderbombade syriska staden och den terrorstämplade extremiströrelsen vars idé om ett kalifat tycks ha fallit i spillror.

ANNONS
|

Vilken betydelse har al-Raqqa haft för IS?

2014 utropade IS al-Raqqa till huvudstad i sitt "kalifat", det vill säga en stat utifrån dess extremt stränga tolkning av islam – vilken mycket få muslimer har ställt sig bakom. Det var den första större stad i Syrien som extremisterna tog kontroll över och den har fungerat som Islamiska statens maktcentrum.

IS raserade stadens största shiamoské, kristna och andra minoriteter förföljdes, de flesta flydde och resten tvingades betala en särskild skatt. Skolor stängdes och barn tränades för jihad. Utländska journalister och hjälparbetare hölls fångna och halshöggs i videofilmer som hjälpte IS att bygga upp ett världsomspännande rykte som en hänsynslös och kraftfull rörelse.

ANNONS

Staden förvandlades långsamt till kärnan i den terrorstämplade rörelsens globala verksamhet. Ett sjukhus och stadion tjänstgjorde som högkvarter varifrån attacker mot utländska mål regisserades. Några av de största attackerna i Europa, som i Paris 2015 och i Bryssel 2016, har spårats tillbaka till extremisternas ritbord i al-Raqqa.

Raqqa har varit en viktig symbol för det skräckvälde som IS har stått för, och som en gång lockade mängder av utländska jihadister till Syrien. Extremisternas nederlag är således en enorm propagandaförlust.

Hur ser det ut för IS framöver?

Det finns städer och byar som fortfarande kontrolleras av Islamiska staten i ökenområdet mellan Syrien och Irak. Men extremisterna håller inte längre någon större stad. Enligt den USA-ledda rebellalliansen SDF som bekämpar IS har gruppen förlorat närmare 90 procent av det territorium som den kontrollerade 2014.

Drömmen om "kalifatet" har därmed grusats och innebär slutet på en era för IS – som nu måste hitta andra sätt för att säkra sin existens.

I stället för att kontrollera och försvara territorium väntas IS återgå till gerillaverksamhet, ständigt i rörelse mellan platser där extremisterna kan gömma sig. Gruppen kommer att vara en skugga av sitt forna jag, mer av en idé som kommer att leva vidare än en statsliknande aktör. Det kommer sannolikt att innebära fortsatta problem i västländer, där enskilda förövare har inspirerats av jihadisternas tankevärld och utför attacker.

ANNONS

Kriget mot IS har redan flyttat till provinsen Dayr al-Zawr i östra Syrien, där extremisterna är hårt ansatta från två håll – av regimtrogna styrkor och den USA-stödda rebellalliansen SDF.

Vad väntar i al-Raqqa?

Månader av flygbombningar har orsakat stor förödelse i al-Raqqa – och många frågar sig vem som ska ta över styret över den grushög som finns kvar. Den kurdiskledda SDF-styrkan har utsett en civil förvaltning, RCC, bestående av den arabiska lokalbefolkningen för att bygga upp staden, med stöd av en tillfällig säkerhetsstyrka.

På kort sikt måste RCC snabbt tillhandahålla säkerhet, reparationer av infrastruktur och bistå en lokalbefolkning som är uttröttad av krig men som kanske också vill återvända hem.

På längre sikt väntar utmaningar som är kopplade till hur inbördeskriget har slitit sönder Syrien i ett lapptäckte av lojaliteter. Däribland finns de stora områden i norr som kontrolleras av den kurdiska YPG-milisen som leder SDF. Bland kurderna finns en dröm om ett autonomt styre och för dem kan al-Raqqa, som har en arabisk majoritet, innebära ett förhandlingskort gentemot Damaskus. President Bashar al-Assad har sagt att han vill ha kontroll över hela Syrien.

TT
ANNONS