Kandidater från Kremls maktparti Enade Ryssland fick se sig slagna av den liberala oppositionen i flera valdistrikt i Moskva, bland annat i den valkrets där president Vladimir Putin röstade.
Kandidater från Kremls maktparti Enade Ryssland fick se sig slagna av den liberala oppositionen i flera valdistrikt i Moskva, bland annat i den valkrets där president Vladimir Putin röstade.

Oväntad seger ger ny glöd åt rysk opposition

Med hjälp av ny teknik och gräsrotsarbete lyckades oppositionen i Moskva slå ut Vladimir Putins kandidater i presidentens egen valkrets i förra helgens ryska lokalval. En av hjärnorna bakom strategin är Vitalij Sjkljarov, som arbetat för såväl Obamas som Bernie Sanders valkampanjer i USA.

ANNONS
|

- Den ryska regeringen säger att oppositionen inte existerar och att Putin har stöd av 86 procent av folket. Skitsnack. Vi vann alla tolv platser i ett distrikt i Kreml – det distrikt som Putin röstade samma dag. Det är så symboliskt, säger Vitalij Sjkljarov till TT på telefon från Moskva.

41-årige Vitalij Sjkljarov är född i Vitryssland i dåvarande Sovjetunionen och utbildad i Tyskland. 2010 flyttade han till USA, där han så småningom började arbeta för president Barack Obamas omvalskampanj. Och när den demokratiske senatorn Bernie Sanders utmanade Hillary Clinton som presidentkandidat hade Sjkljarov en central roll i kampanjen.

ANNONS

Men förra året lämnade han Washington DC för Moskva, där han arbetar för kretsen kring det liberala partiet Jabloko, som leds av den förre dumaledamoten Dimitrij Gudkov.

"Politisk Uber"

Och även om kandidaterna från maktpartiet Enade Ryssland vann en förkrossande seger i lokalvalen i landet i stort, så lyckades oppositionen i Moskva få 266 kandidater invalda i olika lokala församlingar.

- Det här valet är ett gyllene exempel på att politisk aktivism kan förenas med ny teknik och god vilja. Även i det odemokratiska Ryssland kan man på det sättet vinna val, säger Sjkljarov.

Han beskriver tekniken som en politikens variant av taxiappen Uber: Ett program, utformat nästan som ett spel, som steg för steg gör det möjligt för vem som helst att registrera sin kandidatur, skicka in ansökningar, samla in pengar, marknadsföra sig i sociala medier och trycka flygblad.

- Ingångströskeln till politiken är i dag alldeles för hög. Vi försöker göra politiken tillgänglig för alla, utan att de behöver politiska partier, kontakter eller pengar, säger Sjkljarov.

ANNONS

"Ingen chans"

Lokalvalen var de sista valen i Ryssland före det presidentval som väntar i mars. Putin har ännu inte sagt att han ställer upp i valet, men få bedömare tror något annat. Den stora frågan väntas i stället bli om antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj, vars demonstrationer lockat ut tiotusentals unga ryssar på gatorna, ska tillåtas ställa upp.

Men varken Navalnyj eller någon annan oppositionskandidat kan i dagsläget utmana Putin när det gäller presidentposten, tror Sjkljarov.

- De har ingen chans att vinna valet. Det handlar inte om Putin, utan om så mycket mer. Ingenting kommer hända om man bara byter ut Putin, eller hela regeringen. Man måste hjälpa människor att förändras, utbilda dem och att ha tålamod med att det tar tid.

TT
Fakta: Lågt valdeltagande

Kandidater allierade med president Vladimir Putins stödparti Enade Ryssland vann stort i lokal- och guvernörsvalen förra söndagen. Men valen präglades av lågt valdeltagande och rapporter om utbrett valfusk.

En reporter från nyhetsbyrån Reuters som bevakade en valkrets i Nordossetiens huvudstad Vladikavkaz räknade till 256 röstande, från att vallokalen öppnade tills att den stängde. När det officiella resultatet för valkretsen kom angav det att 1331 personer röstat – en siffra som senare justerades upp till 1867. En man som presenterade sig som valobservatör för Enade Rysslands sågs rösta flera gånger, med motiveringen: "Vi måste säkra 85 procent för Enade Ryssland. Annars kommer tsaren att sluta ge oss pengar", rapporterar Reuters.

I Moskva ställde nästan 1000 oppositionella kandidater upp, med stöd från de Kremlkritiska partierna Jabloko och Parnas. 266 av dessa kandidater lyckades bli invalda. I den valkrets i Kreml där Putin röstade, Gagarinskijdistriktet, vann representanter från Jabloko samtliga tolv platser.

I mars 2018 är det presidentval i Ryssland, där Vladimir Putin väntas säkra en fjärde sexårsperiod vid makten. I september 2018 håller Moskva borgmästarval.

Källor: Reuters , The Guardian , al-Jazira.

ANNONS