Vice polisinspektör Jens Møller och specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen intervjuas efter en omhäktningsförhandling i Köpenhamns byret (tingsrätt) om ubåtsfallet.
Vice polisinspektör Jens Møller och specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen intervjuas efter en omhäktningsförhandling i Köpenhamns byret (tingsrätt) om ubåtsfallet.

Otäcka detaljer när Madsen omhäktades

Otäcka stickskador på journalisten Kim Walls torso, och uppseendeväckande fynd i ubåtsbyggarens Peter Madsens hårddisk. Omhäktningsförhandlingen fylldes av brutala detaljer och domarens besked kom snabbt: Madsen ska stanna i häktet.

ANNONS
|

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen lyfte fram flera obehagliga detaljer från obduktionsrapporten. Men han berättade också om fynd som gjorts i en hårddisk – filmer som visar tortyr och kvinnomord.

- Det är viktigt för mig att påpeka att det inte är några videor som producerats av Peter Madsen, men det är några videor som enligt vår bedömning indikerar att man kan ha intresse för fetisch, tortyr och mord, säger Jakob Buch-Jepsen inför ett stort pressuppbåd efter förhandlingen.

ANNONS

Via videolänk kopplade byretten upp sig mot häktet. Med knutna händer och en fast blick i kameran satt Peter Madsen, som misstänks för mordet på journalisten Kim Wall, redo för omhäktningsförhandling med försvarsadvokaten vid sin sida.

Förra gången blev rättsmötet en maratonförhandling med mängder av frågor till Madsen, som gärna ville lämna sin förklaring inför öppna dörrar. Men när specialåklagaren inledde den här gången gjorde han klart att det inte blir ett tillfälle för några längre förklaringar.

Brutala detaljer

Däremot är det en dag för Jakob Buch-Jepsen att berätta om hur utredningen utvecklats sedan senast.

- För mig är det tydligt att misstänkarna stärkts, säger han och hänvisar till obduktionsrapporten och de uppseendeväckande videofynd som gjorts.

Bland annat har stickskador på torson dokumenterats, flera stycken.

Mord som visas på de filmer som hittats på hårddisken bedömer åklagarmyndigheten som äkta, och att det är videor som har spelats in utomlands. Madsens händer fortsatte att vara knutna och han tittade in i kameran när åklagaren berättade om fynden och obduktionsresultatet.

"Saknar objektivitet"

Peter Madsen bad om ordet och förklarade att andra också har tillträde till rymdlaboratoriet, att det inte är hans egen fastighet. Andra har tillgång till bland annat hårddisken, säger han.

ANNONS

När det gäller skadorna på torson förklarade Betina Hald Engmark att de kan ha uppstått vid en olycka, så som Madsen förklarat Kim Walls död – att en 70 kilo tung lucka föll ner och träffade Wall i huvudet och att hon då dog. Advokaten efterlyser en rekonstruktion och anser att det saknas en objektivitet i utredningen, att polisen inte har undersökt Madsens förklaring.

Snart har det gått åtta veckor sedan journalisten Kim Wall följde med Peter Madsen på ubåten för att göra ett reportage. Mannen hon skulle intervjua ska nu sitta häktad i ytterligare fyra veckor, misstänkt för att ha dödat henne.

Fler dyk väntar

Torson som hittades i Öresund den 21 augusti och blod från ubåten matchades med dna från hennes tandborste och hårborste. Sedan dess har omfattande sökinsatser pågått, ett sökarbete som inte är avslutat.

- Svenska likhundar har gjort en del markeringar, som assisterat oss i tre omgångar. Vi har genomfört en del dyk på platserna, och vid en utvärdering har vi blivit överens om att vi fortsätter. Inom de närmaste tio dagarna ska vi genomföra ytterligare sökinsatser i Kögebukten och vi hoppas att då hitta saknade kroppsdelar, säger Jens Møller, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen.

ANNONS

Och att hitta fler av Kim Walls kvarlevor är betydelsefullt, konstaterar Møller.

- Det är viktigt av två orsaker, det är etiskt viktigt i förhållande till Kim Walls anhöriga, och självklart också viktigt för utredningen om det finns något på kroppsdelarna som kan leda oss till en dödsorsak.

TT:s utsände, Köpenhamn
ANNONS