Flera partier ställer krav på Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) att dra i nödbromsen för att tillåta större folksamlingar. Arkivbild.
Flera partier ställer krav på Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) att dra i nödbromsen för att tillåta större folksamlingar. Arkivbild. Bild: John Thys/AP/TT

Oron ökar för dansk smittspridning

I helgen höjer Danmark gränsen för tillåtna folksamlingar från 100 till 200 personer. Men ökande antal smittfall gör att danska politiker och myndigheter vill dra i nödbromsen. Särskilt oroande är utvecklingen i Århus.

ANNONS

På lördag ska dubbelt så stora folksamlingar som i dag tillåtas i Danmark, om arrangörerna lever upp till myndigheternas krav. Det ingår i den plan som steg för steg ska öppna upp det danska samhället igen efter vårens hårda coronarestriktioner.

Den senaste veckan har antalet nya konstaterade fall med covid-19 ökat ganska kraftigt, om än från en låg nivå. Det beror bland annat på många nya fall i Århus och på ett slakteri i Ringsted.

– Jag anser att det är en dum tidpunkt att utvidga folksamlingsförbudet från 100 till 200, nu när vi ser ett stigande smittotal. För det betyder också att risken för event som skapar superspridning är större än den var för en månad sedan, säger Tyra Grove Krause, avdelningschef på Statens Serum Institut (SSI) till danska TV2.

ANNONS

Århus oroar

Danska myndigheter har särskilt ögonen på Danmarks näst största stad – Århus. På onsdagen testades ytterligare 34 personer positivt för covid-19 där, av 121 nya fall totalt i landet.

– Jag är mycket bekymrad för den situation som är i Århus just nu, säger Charlotte Hjort på Styrelsen för Patientsäkerhet, som ansvarar för smittspårning, på en pressträff.

Hon betonar att smittspridningen sker brett i samhället. Evenemang på Århus universitet, firande fotbollsfans och bostadsområden med många somalier har pekats ut som smittspridare.

Men det finns inte en enskild händelse eller plats som är orsak till smittutbrottet, enligt Charlotte Hjort. Gemensamt för många som har smittats är dock att de har deltagit på begravningar, bröllop, barndop eller studentaktiviteter där många personer har träffats. Dessutom är flera busschaufförer i staden smittade.

Polisen i Århus pekar nu ut särskilda "hotspots", som populära stränder, där polisen kommer att införa uppehållsförbud om trängseln blir för stor.

Dra i nödbromsen

Flera danska partier kräver att regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spetsen ska kalla till partiöverläggningar.

– Jag har bett hälsoministern att dra i nödbromsen, och det är riktigt bråttom, säger Kirsten Normann Andersen, ansvarig för hälsofrågor i Socialistisk Folkeparti (SF).

Kraven på att dra av på öppningstakten kommer från flera håll. Tidigare i veckan avrådde SSI från att öppna nattklubbar, diskotek och liknande som planerat i början av augusti, vilket även hälso- och äldreminister Magnus Heunicke (S) är tveksam till.

ANNONS

Maria Davidsson/TT

Fakta: De senaste danska smittsiffrorna

Det senaste dygnet, från onsdag till torsdag, har det registrerats 121 nya smittfall i Danmark. Det visar siffror från Statens Serum Institut (SSI). Av de nya smittade finns 34 i Århus och 41 är anställda på ett slakteri Ringsted, där många insjuknat.

Därmed fortsätter antalet smittade med covid-19 att stiga. Dagen före registrerades 112 nya fall och i tisdags var siffran 77.

Torsdagens siffra är den högsta för en enskild dag sedan i början av maj. Den högsta siffran registrerades den 3 april med 473 nya fall.

Totalt har 14 306 personer testat positivt under pandemin och totalt 617 personer dött.

I Sverige testades 427 personer positivt det senaste dygnet. Totalt har 81 967 konstaterats smittade sedan virusutbrottet och 5 766 personer har dött.

Källa Statens Serum Institut (SSI), Folkhälsomyndigheten (FHM)

ANNONS