USA:s presidentpar Melania och Donald Trump tillsammans med Kinas president Xi Jinping och hans hustru Peng Liyuan i Förbjudna staden i Kinas huvudstad Peking.
USA:s presidentpar Melania och Donald Trump tillsammans med Kinas president Xi Jinping och hans hustru Peng Liyuan i Förbjudna staden i Kinas huvudstad Peking.

Opera, te och handelsavtal för Trump i Kina

Den röda mattan var utrullad, teservisen dukad och barn viftade med flaggor när USA:s presidentpar Donald och Melania Trump inledde sitt statsbesök i Kina. President Xi Jinpings välkomnande var avsett att hedra gästerna – men också att visa att Kina står starkt och kan utmana USA i supermaktsligan.

ANNONS
|

- Att stänga av hela Förbjudna staden så att Kinas presidentpar själva kan eskortera paret Trump är ett sätt för Xi att understryka den makt han har, konstaterar Frédéric Cho, fristående rådgivare med inriktning på Kina.

De båda presidentparen tillbringade ett antal timmar i Förbjudna staden tillsammans. En testund i det tidigare kejsarpalatset, en tur på ett museum, kinesisk opera och middag fick Trump att twittra ett förtjust tack.

ANNONS

- Något de flesta ledare insett är att de måste få Trump personligen, hans ego, att känna sig hedrad och uppmärksammad. De gör den här typen av investeringar för att relationen till honom ska vara mindre nyckfull i framtiden, säger Cho om eftermiddagen.

Pressande fråga

Och visst kan en god atmosfär bidra när Kinabesökets mer formella del tar vid under torsdagen och frågor som USA handelsunderskott, piratkopiering och amerikanska bolags begränsade tillträde till den kinesiska marknaden ska diskuteras.

USA-visiten inleddes med att kinesiska och amerikanska bolag skrev under handelsavtal värda närmare 80 miljarder kronor och fler är att vänta, enligt handelsminister Wilbur Ross som leder en företagsdelegation.

Det kanske mest pressande ämnet för ledarna för världens två största ekonomier är dock Nordkorea. I ett tal inför avresan till Peking avrådde Trump Pyongyang från att testa USA och varnade för dess "grymma diktatur". Enligt en Vita huset-tjänsteman kommer han att kräva att Kina minskar sina ekonomiska förbindelser med Nordkorea och följer FN:s sanktioner.

Trump har tidigare i år kritiserat Xi Jinping för att inte sätta tillräcklig press på kärnvapendiktaturen vars ledare Kim Jong-Un upprepade gånger hotat sina grannländer och USA. Inför Kinavisiten mildrade Trump dock retoriken och sade att Peking varit "mycket hjälpsamt", enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Från kritik till hyllning

Det är två män med väldiga ambitioner för sina hemländer som träffas i Peking. Sedan de möttes för första gången på Trumps semesteranläggning Mar-a-Lago i Florida i april har deras relation betecknats som vänskaplig – trots viss träta om främst Nordkorea.

Trumps besök är det första av en statschef sedan Xi Jinping nyligen stärkte sitt grepp om makten ytterligare genom att, invid landsfadern Mao, få sitt namn inskrivet i Kommunistpartiets stadgar. Det skedde i samband med partikongressen, då Xi säkrade en andra femårsperiod som partiledare.

Trump var under valrörelsen mycket kritisk mot Kina och lovade bland annat att stämpla landet som valutamanipulatör. Det har inte skett. Häromdagen hyllade han sin kollega.

- Jag tycker mycket om honom. Jag kallar honom en vän. Han ser mig som en vän. Med det sagt så representerar han Kina och jag USA, sade Trump.

TT

ANNONS
Fakta: Donald Trumps Asienresa

USA:s presidentpar Donald och Melania Trump är på en tolv dagar lång rundresa i Asien. Under resan besöker de Japan, Sydkorea, Kina, Vietnam, Filippinerna.

Förutom träffar med stats- och regeringschefer står möten som rör ekonomi, försvar och kultur på agendan. USA:s president ska även delta i ett möte med Stillahavs-samarbetet Apec i Vietnam samt ett toppmöte för samarbetsorganisationen Asean i Filippinerna. Resan pågår fram till den 14 november.

Källa: Vita huset

Fakta: Xi Jinping

Xi Jinping, som under onsdagen tar emot USA:s president Donald Trump i Peking, valdes till Kinas president den 14 mars 2013. Han är även överbefälhavare och ordförande i kommittén för inre säkerhet och övervakning av internet

Han föddes 1953 i Peking, som son till en av grundarna till Kinas kommunistparti. Familjen har stora ekonomiska tillgångar. Tillsammans med hustrun Peng Liyuan har han ett barn, dottern Xi Mingze.

Xi blev medlem i Kommunistpartiet 1974, enligt uppgift efter åtta misslyckade ansökningar.

Han anses vara affärsinriktad och sträva efter ökade investeringar från utlandet. Hans kampanj mot korruption har gjort honom mycket populär, men under hans tid har också tillslagen mot människorättsaktivister ökat. Fick i oktober sitt namn inskrivet i Kommunistpartiets stadgar, något som enbart partiets grundare Mao Zedong och Deng Xiaoping, som öppnade Kinas ekonomi, fått tidigare.

Källor: AFP, Amnesty med flera

ANNONS