Rök syns stiga från bränderna som orsakades av drönarattacker mot saudiska oljeanläggningar.
Rök syns stiga från bränderna som orsakades av drönarattacker mot saudiska oljeanläggningar. Bild: al-Arabiya via AP/TT

Oljeattacker eldar på internationell kris

Drönarattackerna mot Saudiarabiens oljehjärta överraskade. Höjda oljepriser, eskalerad kris och krigsrisk är faror som hotar. Strålkastarljuset riktas mot Iran och USA.

ANNONS

Gryningsattackerna mot de för saudierna avgörande oljeanläggningarna i Abqaiq och Khurais på lördagen innebar ett svårt slag. Huthirebellerna i Jemen tar på sig ansvaret för anfallen, men USA:s försvarsminister Mike Pompeo säger att Iran ligger bakom. Iran anklagar i sin tur USA för lögn och plötsligt ökar riskerna i regionens krutdurk.

Enligt Mellanösternexperten Jean-François Seznec har det tidigare rått en form av terrorbalans mellan Iran och Saudiarabien, men sedan Irans export strypts har landet mindre att förlora och är desperat.

Glipa i saudiskt försvar

– Jag lägger all skuld på Iran. För Huthirebellerna har inte tekniken att genomföra den här typen av attacker med drönare, säger forskaren som är verksam bland annat Georgetown University i Washington DC i USA.

ANNONS

Rouzbeh Parsi på Utrikespolitiska institutet i Stockholm konstaterar att attacken har stor betydelse.

– Den visar att någon har teknisk kapacitet att med relativt små medel kunna störa Saudiarabiens oljekapacitet. Någon har hittat en glipa i det saudiska försvaret, oavsett om det är Huthirebellerna eller Iran så är det signifikant för saudierna, säger han.

Saudiarabien är försiktigt med att säga hur stort bortfall av världsproduktionen av olja blir. Wall Street Journal beräknar att hälften av landets produktion har stoppats.

Trump avgörande

Avgörande är dock hur stormakterna svarar på attacken.

– Iran kan ha genomfört en attack för att stärka sina kort inför samtal med USA när FN:s generalförsamling öppnar, säger Parsi och hänvisar till toppmötena som då sker i högkvarteret i New York.

– Samtidigt kan Iran ha gått för långt.

Frågan är om saudierna kommer att be USA att agera mot Iran och därmed eskalera konflikten. Ytterligare en faktor är om USA:s president Donald Trump betraktar det som en personlig provokation och agerar därefter.

Mellanösternforskaren Parsi tror samtidigt att ingen i regionen vill ha ett regelrätt krig.

Rysk inblandning

De omfattande attackerna lär också konsekvenser för makten i Saudiarabien. Kronprins Mohammed bin Salman lär utnyttja läget för att ytterligare stärka sin position. Samtidigt innebär det en risk att bli mer beroende av USA, säger Seznec.

ANNONS

Även Ryssland är inblandat, om än indirekt i senaste krisen. Jean-François Seznec konstaterar att Ryssland och president Vladimir Putin kan bli en medlare i en konflikt mellan Iran och Saudiarabien, något som USA skulle ogilla.

– Ryssland är den enda stormakten som är aktiv, talar med samtliga aktörer, är involverad i oljebranschen och säljer vapen till alla, säger Rouzbeh Parsi.

Gustav Sjöholm/TT

Grim Berglund/TT

ANNONS