Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

500 personer har evakuerats från Ask och nio personer har skadats, en allvarligt. Bild: Terje Bendiksby
500 personer har evakuerats från Ask och nio personer har skadats, en allvarligt. Bild: Terje Bendiksby

Olav bor vid skredet: ”Trodde aldrig det skulle hända här”

Jordskredet störtade ner runt 50 meter från Olav Gjerdingens hus. När polisen ringde och uppmanade dem att evakuera var det bara att ställa in nyårsplanerna och lämna hemmet.
– Det är mycket chock, frustration och folk är ängsliga och rädda, berättar han.

Det var fortfarande mörkt ute när Olav Gjerdingen och hans fru vaknade tidigt på onsdagsmorgonen. Helikoptrar flög lågt över deras hustak i Ask i Gjerdrums kommun, utanför Oslo.

Det var fortfarande mörkt ute men snart förstod de att ett jordskred hade skett precis i närheten av deras bostadsområde. Nio personer är skadade, en allvarligt, och 14 hus har förstörts. Olav Gjerdingens hus står cirka 50-100 meter från skredet, men strömmen hade gått och de hade inget rinnande vatten.

På bilder över området kan man se hur området är helt nedsläckt.

Olav Gjerdingen tvingades evakuera. Bild: Privat
Olav Gjerdingen tvingades evakuera. Bild: Privat

Evakuerade tidigt på morgonen

Strax innan halv sex på morgonen ringde polisen.

– De bad oss evakuera. Det är skrämmande, det har varit skred i områden en bit bort men vi trodde aldrig att det skulle hända här hos oss, säger Olav Gjerdingen.

De, liksom många andra i området, tog sig till ett hotell i närheten.

– Det är mycket chock, frustration och folk är ängsliga och rädda. En som jag pratade med beskrev hur ett hus nästintill hängde löst i luften, säger Olav Gjerdingen.

Nu är de på väg till sina vänner i Oslo, där de förmodligen ska spendera dagen, men de vet inte när de kan återvända till sitt hem – bara dagen före nyårsafton.

De hade redan bantat ner sitt nyårsfirande på grund av coronaviruset och skulle bara vara fyra personer hemma hos paret i Gjerdrum.

– Det får vi ställa in. 2020 har varit sorgligt med pandemin och det här är ju ett typiskt slut på året med jordskredet.