Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårdpersonal tar hand om en patient med covid-19 på ett sjukhus i Yverdon-les-Bains, Schweiz. Bild: LAURENT GILLIERON
Vårdpersonal tar hand om en patient med covid-19 på ett sjukhus i Yverdon-les-Bains, Schweiz. Bild: LAURENT GILLIERON

Ny rapport från Schweiz – fler yngre drabbas allvarligt av deltavarianten

En ny rapport från schweiziska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten visar att allt fler yngre människor utan tidigare sjukdomar drabbas allvarligt av deltavarianten av coronaviruset. Hälften av alla ovaccinerade som behöver sjukhusvård i landet är under 53 år, rapporterar Neue Zürcher Zeitung.

De senaste två veckorna har Schweiz haft runt 3 000 nya coronafall dagligen och runt 270 patienter intensivvårdas för covid-19 på landets sjukhus.

Enligt landets motsvarighet till Folkhälsomyndigheten är över 90 procent av de som vårdas på sjukhus för covid-19 ovaccinerade. Myndigheten uppger också att deltavarianten alltmer drabbar yngre människor och personer utan bakomliggande sjukdomar. Hälften av de ovaccinerade patienterna som behöver sjukhusvård är yngre än 53 år och dessutom har hälften av alla ovaccinerade covidpatienter på sjukhusen inga bakomliggande sjukdomar.

– Risken för att ovaccinerade människor behöver sjukhusvård ökar, säger Virginie Masserey vid schweiziska Folkhälsomyndigheten till schweizisk media.

Totalt har 58 procent av landets befolkning fått minst en vaccindos. Trots att intresset för att vaccinera sig ser ut att ha fått ett uppsving i landet är vaccinationsgraden i Schweiz lägre än i andra europeiska länder. Därför diskuteras nu strategier för att avlasta den pressade sjukvården. Bland annat ligger fokus på att utöka kravet på covidcertifikat för att besöka restauranger, barer, biografer och gym.