USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Montage/Arkivbild.
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Montage/Arkivbild.

Nordkorea-kris enar Kina, Sydkorea och Japan

Kina, Sydkorea och Japan har enats om att stärka samarbetet för att kunna hantera problemen med sin lynniga granne Nordkorea på ett fredligt sätt. Samtidigt attackerar Nordkorea återigen USA:s president Donald Trump.

ANNONS
|

Kinesiske presidenten Xi Jinping och hans sydkoreanske kollega Moon Jae-In hade överläggningar i samband med Apec-mötet i Vietnam. De enades om att stärka det strategiska samarbetet på alla nivåer för att kunna hantera krisen kring Nordkorea på ett stabilt och fredligt sätt, säger Yoon Young-Chan, talesperson för Sydkoreas president. President Xi manade också sin kollega att återuppta dialogen med Pyongyang.

Presidenterna har också ekonomiska orsaker att närma sig varandra. Kinesiska och sydkoreanska företag har lidit av en årslång konflikt kring utplaceringen av det amerikanska robotförsvarssystemet THAAD i Sydkorea.

"En nystart"

Xi träffade också Japans premiärminister Shinzo Abe vid mötet. Även mellan dessa länder har det gnisslat betänkligt – bland annat i territoriella konflikter – men nu tycks Nordkorea-krisen sammanföra även dem. Efter mötet sade Abe att samarbetet kring Nordkorea ska fördjupas, att ländernas militär ska börja kommunicera bättre samt att de båda ledarna ska besöka varandras länder.

ANNONS

- I slutet av mötet sade president Xi att det här är ett möte som markerar en nystart för relationerna mellan Japan och Kina. Jag känner helt på samma sätt, säger Abe.

"Tigger om ett kärnvapenkrig"

Samtidigt går Nordkorea till attack. Utrikesdepartementet skriver enligt statliga nyhetsbyrån KCNA i ett uttalande att Trump är en krigshetsare som vill ha en väpnad konflikt på Koreahalvön. Under sin pågående Asienresa har Trump enligt Pyongyang visat att hans ambitioner är allt annat än fredliga.

"Under sitt besök har Trump blottlagt sin sanna natur som en förstörare av världsfreden. Han tigger om ett kärnvapenkrig på Koreahalvön", skriver departementet.

TT-AFP-Reuters
Fakta: Får inte utföra provsprängningar

Världssamfundet har åtagit sig att försöka hejda spridningen av atomvapen. Nordkorea är ett av de länder som bryter mot den linjen och straffas därför av omvärlden.

Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Efter fortsatta brott mot de resolutionerna klubbade FN:s säkerhetsråd nyligen nya beslut som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av olja och andra fossila bränslen begränsas. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hävdar att atomvapen är det enda sättet för landet att skydda sig mot USA.

På senare tid har läget trappats upp i takt med ett hotfullt ordkrig mellan Washington, Tokyo, Seoul och Pyongyang. Robotuppskjutningar har gjorts i området från båda sidor, och i början av september genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea är en kommunistisk diktatur och betraktas som ett av världens mest slutna länder. Majoriteten av de cirka 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

ANNONS