Personer som grips misstänkta för inblandning i nedskjutningen av Malaysia Airlines flight MH17 kommer att åtalas i Nederländerna. Arkivbild.
Personer som grips misstänkta för inblandning i nedskjutningen av Malaysia Airlines flight MH17 kommer att åtalas i Nederländerna. Arkivbild.

Nederländerna åtalar misstänkta för MH17

Personer som misstänks för inblandning i nedskjutningen av Malaysia Airlines flight MH17 kommer att ställas inför rätta i Nederländerna, slår en internationell kommission fast. Ett hundratal personer är intressanta i utredningen.

ANNONS
|

Planet exploderade över rebellkontrollerat område i Ukraina i juli 2014 efter att ha träffats av en BUK-robot av typen 9M38. Samtliga 298 personer ombord omkom.

Nu har den gemensamma utredningen av dådet – bestående av Australien, Belgien, Malaysia, Nederländerna och Ukraina – kommit fram till att de som grips misstänkta för inblandning kommer att åtalas i Nederländerna.

Ukraina och Nederländerna skriver på fredag på ett avtal som gör det möjligt att flytta åtalet till den nederländska rättsapparaten, enligt Nederländernas justitieminister Stef Blok.

Omkring hundra personer har tidigare identifierats som på något sätt inblandade i anskaffandet eller transporten av BUK-systemet till Pervomaisk i Luhansk i östra Ukraina, som då kontrollerades av proryska separatister.

ANNONS

Majoriteten av offren var nederländska medborgare, men bland de 298 döda fanns medborgare från 17 olika länder.

TT-AFP
Fakta: Flight MH17

En Boeing 777 på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur kraschade i byn Grabove i östra Ukraina den 17 juli 2014. Ukrainas president Petro Porosjenko kallade det för ett "terrordåd". Proryska rebeller hävdade att planet skjutits ner av ukrainsk militär och Rysslands president Vladimir Putin lade skulden på Ukraina.

USA:s president Barack Obama sade efter olyckan att separatister inte hade kunnat skjuta ner planet utan hjälp från Ryssland. FN:s säkerhetsråd fördömde olyckan och krävde tillgång till olycksplatsen.

I juli 2015 lade Ryssland in sitt veto mot ett resolutionsförslag som ville inrätta en FN-stödd domstol för att granska nedskjutningen av flygplanet.

ANNONS