Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen marscherar i en tillståndslös demonstration i centrala Göteborg. Arkivbild.

Nazistisk organisation förbjuds i Finland

Finland förbjuder den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

Beslutet fattades på torsdagen i en tingsrätt på initiativ av Finlands högsta polisinstans, Polisstyrelsen. Det omfattar även en annan organisation, Pohjoinen perinne, som är kopplad till Nordiska motståndsrörelsen (NMR), rapporterar nyhetsbyrån FNB.

Birkalands tingsrätt ansåg att det finns ett akut samhälleligt behov av att motverka en organisation som NMR. Enligt domstolen sprider nazisterna en hatretorik och för fram våld som en legitimerad form av självförsvar.

Ändring av lag krävs

Motsvarande svenskt förbud skulle kräva en lagändring enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

- Vi har ju en organisationsfrihet som är fastställd i regeringsformen, och den gäller både filatelister och politiska partier – vilken ideologi de än har. Så det är inte möjligt här helt enkelt, säger han.

En lagändring, dock inte grundlagsändring, skulle vara nödvändig, konstaterar Thomas Bull, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen:

- Vi har en grundlagsbestämmelse som gör det möjligt att införa förbud mot organisationer som antingen ägnar sig åt militär verksamhet eller åt att förfölja människor på grund av deras härkomst eller religion till exempel. Men nu finns ingen sådan lagbestämmelse.

"Fel sätt"

NMR har med hänvisning till yttrande- och föreningsfriheten motsatt sig förbudet. Nils Funcke tror inte att en lagändring vore rätt sätt att stoppa organisationen i Sverige:

- Det är ingen framkomlig väg. Det visar väl exemplet Tyskland. Där har man väl inte fått bukt med de nazistiska partierna, trots att de har varit förbjudna i många år.

Polisstyrelsen anser att NMR uppmanar till våld och belönar våld.

"Vi anser att domstolens riktlinje sänder ett tydligt budskap om att man inte bör ge utrymme för våldsamma och öppet rasistiska organisationers verksamhet i det finländska samhället", skriver polisöverdirektör Seppo Kolehmainen i ett pressmeddelande.

Det är ovanligt att organisationer förbjuds i Finland. Diskussionen om NMR inleddes enligt SVT förra året i samband med att en person i Helsingfors misshandlades så svårt att han senare avled.