Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Munkar under en protest mot militärjuntan i Mandalay i centrala Myanmar under tisdagen.
Munkar under en protest mot militärjuntan i Mandalay i centrala Myanmar under tisdagen. Bild: AP/TT

Myanmars militär lovar hålla val

"Folkets makt, ge tillbaka den!"
Slagorden fortsätter eka i Myanmar, där demonstranter blockerar tågtrafik i den senaste protesten mot landets militärjunta.
Generalerna lovar att utlysa val men vägrar säga när.

"Släpp våra ledare omedelbart!", skanderar folkmassan som samlats längs ett spårområde mellan storstaden Rangoon och Mawlamyine i södra Myanmar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Protesterna mot militärjuntan, som grep makten den 1 februari och avsatte landets valda civila ledare, har fortsatt dag för dag – trots den hotfulla närvaron av militärfordon och soldater i de större städerna.

Men militären vill inte veta av ordet kupp.

Nya val kommer att hållas, hävdar man.

– Vårt mål är att hålla ett val och lämna över makten till det vinnande partiet, säger talespersonen Zaw Min Tun vid en presskonferens på tisdagen, den första sedan maktövertagandet, enligt Reuters.

Någon tidsplan för valet vill generalerna inte ge. Däremot har de utlyst ett år långt undantagstillstånd.

– Vi garanterar . . . att val kommer att hållas, säger Zaw Min Tun.

Stängde ner internet

Vid sidan om massiva demonstrationer runt om i landet har proteströrelsen även organiserat strejker som lamslagit flera statliga verksamheter.

Under tisdagen rapporteras det också om manifestationer på minst två platser i Rangoon. Utanför centralbankens kontor samlades demonstranter i hopp om att övertyga personalen att ansluta.

Samtidigt höll en grupp på runt 30 munkar en böneceremoni i protest mot kuppen.

Leden har tunnats ut under de senaste dagarna men motståndet mot juntan tycks fortfarande vara utbrett.

Ett tecken på det är att militären återigen såg sig tvungen att stänga ner internet under tisdagens småtimmar, för andra natten i rad.

FN uppmanar generalerna att återställa kommunikationerna och varnar dem för att slå ner mot demonstranterna.

Nytt åtal mot Suu

FN-sändebudet Christine Schraner Burgener talade under måndagen i telefon med Myanmars vice militärchef Soe Win.

– Hon framförde till Myanmars militär att världen noga följer vad som sker och att varje form av hårdför reaktion lär få kraftfulla konsekvenser, säger talespersonen Farhan Haq enligt Reuters.

Protesterna har varit fredliga men militären hävdar att demonstranterna hotar stabiliteten i landet och uppviglar till våld.

Juntan har angett omfattande fusk vid valet i november som skäl för sitt agerande. Valet vanns av den nu störtade civila ledaren Aung San Suu Kyis parti NLD.

Omedelbart efter kuppen sattes hon i husarrest. Sedan dess har hon ställts inför åtal för brott mot import- och exportlagar – med hänvisning till att walkie-talkies hittats i hennes bostad.

På tisdagen uppgav hennes advokat Khin Maung Zaw enligt nyhetsbyrån AFP att regimen lagt fram ytterligare en anklagelse: brott mot landets naturkatastroflagar.

Nästa domstolsförhör väntas hållas den 1 mars, enligt Khin Maung Zaw.

Mattias Mächs/TT