Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Elon Musk, vd för elbilstillverkaren Tesla och rymdföretaget Space X, lägger fram sina Mars-planer i Adelaide, Australien.

Musks "Big Fucking Rocket" blir mindre

BFR. Det är förkortningen för Tesla-chefen Elon Musks nya plan för att lösa transportproblemen på jorden – och till Mars.

De tre bokstäverna uttyds, inte helt rumsrent, "Big Fucking Rocket". Förkortningen är ett kodnamn för ett raketsystem som ska kunna användas i alla möjliga sammanhang, säger Musk i ett anförande på International Astronautical Congress i Australien.

Med samma system på jorden, till månen och till Mars kan man få ekonomi i satsningarna, försäkrar Musk. Som exempel på möjliga "rymdskutt" med BFR nämner han Bangkok till Dubai eller Tokyo till Delhi på ungefär en halvtimme.

Ingen turbulens

- Så fort man kommer ut ur atmosfären blir det mjukt som siden, ingen turbulens eller så, säger han.

- Om vi bygger den här för att åka till månen och Mars, varför inte färdas till ställen på jorden också?

Vad gäller Mars innebär BFR att rymdskeppet från Musks företag Space X krymps jämfört med tidigare planer. Men raketen blir ändå 106 meter hög, enligt Wireds referat från rymdkongressen i Australien.

Tanken är att få i väg de första godstransporterna till "den röda planeten" 2022.

- Jag är ganska säker på att vi kan bygga skeppet och vara redo för avfärd om cirka fem år, säger Elon Musk.

Lockheed Martin

De ska bädda för mänsklig avfärd några år senare, och en framtida kolonisering. Men en avgörande pusselbit är om de inledande expeditionerna hittar bra vattenkällor. Förutom att vara avgörande för mänsklig tillvaro i största allmänhet hoppas man kunna använda Mars vatten som bränsle i samband med en kolonisering.

Den aspekten nämnde även flygföretaget Lockheed Martin när bolaget på fredagen berättade om sina planer på en bemannad resa till Mars. Lockheed Martin har dock inte riktigt lika bråttom, utan säger sig enligt Reuters arbeta tillsammans med USA:s rymdstyrelse Nasa för att få fyra astronauter till planetens yta någon gång på 2030-talet.

Mars ligger 225 miljoner kilometer från jorden. En enkelresa till planeten uppskattas ta mellan sex och nio månader.