Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olyckan inträffade vid en järnvägsövergång.

Minst fyra döda i tågolycka i Finland

Minst fyra människor har omkommit då ett militärfordon kolliderat med en rälsbuss vid Ekenäs i södra Finland, bekräftar polisen för TT.

- För tillfället har vi fyra avlidna, varav tre är beväringar (värnpliktiga) som befunnit sig i Försvarsmaktens fordon. Den fjärde har befunnit sig i tåget, säger Mats Sjöholm, kriminalkommissarie på polisen i Västra Nyland.

Utöver de döda har sammanlagt elva personer förts till olika sjukhus efter olyckan, som inträffade vid en järnvägsövergång i Skogby, väster om Ekenäs. Hur svåra skadorna är kan polisen inte säga.

- En del är förda till sjukhus i Raseborg med lindrigare skador, men några har också transporterats till Helsingfors, med allvarligare skador, säger Sjöholm.

Olyckan inträffade enligt försvarsmakten i samband med en övning.

- Det var en kollision mellan en militär lastbil, som det fanns flera personer på, och ett tåg, säger Veli-Pekka Nurmi, direktör för Olycksutredningscentralen, som är den finska motsvarigheten till Statens haverikommission, till TT.

Han säger att det ännu är för tidigt att säga vad olyckan berodde på, men bekräftar att den skedde vid en järnvägsövergång.

- Det var elva personer på lastbilen. De flesta av dem var värnpliktiga.

TT: Vet ni något om vilka skador de har?

- Det är säkert att det är allvarliga skador, även om det inte behöver gälla alla. Där finns mer än en död person. En sådan kollision är också väldigt allvarlig för personer inne i tåget, men det är inte känt vilka skador de i tåget har, säger Veli-Pekka Nurmi.

"Morgonen började med grymma nyheter från Raseborg. Främst känner jag sorg", skriver försvarsminister Jussi Niinistö på Twitter.