Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Premiärminister Theresa May vill förbättra arbetsklimatet i parlamentet och regeringen, efter avslöjanden om sextrakasserier. Arkivbild.

Minister bad sekreterare köpa sexleksaker

Sexuella trakasserier har hamnat högt på dagordningen i brittisk politik sedan en minister erkänt att han bett sin kvinnliga sekreterare köpa sexleksaker. Premiärminister Theresa May sägs nu vilja ta itu med den sunkiga kulturen i Westminster.

Det är tidningen Daily Mail som avslöjar att Mark Garnier, konservativ parlamentsledamot och biträdande handelsminister, 2010 skickade in sin dåvarande sekreterare i en sexbutik i Soho för att köpa två sexleksaker. Han ska också vid ett tillfälle ha kallat henne något oanständigt, inför vittnen.

Garnier medger för tidningen de faktiska händelserna, men avfärdar det som skämtsamma upptåg. Den kvinnliga sekreteraren ifrågasätter den historiebeskrivningen.

Flera fall

Premiärminister Theresa May har begärt en utredning för att se om Garnier har brutit mot regeringens uppförandekod, rapporterar BBC. Han tillhör inte den innersta regeringskretsen, utan har en underordnad position.

Fallet med Mark Garnier är det senaste som kommit fram inom den brittiska politiken i spåren av kampanjen #metoo, där kvinnor vittnar om övergrepp och trakasserier. Till exempel har tidigare konservative ministern Stephen Crabb bett om ursäkt efter avslöjanden om att han skickat meddelande med sexuellt innebörd till en 19-åring som sökte jobb hos honom.

"En bit kvar"

Hälsominister Jeremy Hunt säger till BBC att regeringskansliet ska utreda händelsen kring Mark Garnier och andra. Han säger också att premiärminister Theresa May tänker skriva till underhusets talman John Bercow för att be om hans råd om hur kulturen i parlamentet ska kunna förbättras.

- Saker och ting har förbättrats på senare år, men det är bortfarande en bit kvar, säger Jeremy Hunt om arbetsklimatet i Westminster.

"Absolut oacceptabla om de är sanna", kommenterar han de senaste rapporterna om otillbörligt beteende bland politiker.