Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Snöiga vägar i The Woodlands, Texas, på måndagen.
Snöiga vägar i The Woodlands, Texas, på måndagen. Bild: Brett Coomer/AP/TT

Miljoner utan el i köldslaget Texas

En ovanlig köldknäpp i södra USA har lett till att elnätet i delstaten Texas har överbelastats och över fyra miljoner invånare var under måndagen utan ström.
Fler köldrekord har satts eller väntas sättas inom kort och det ska komma upp till 30 centimeter snö.

President Joe Biden har utlyst nödläge för att frigöra federala resurser till Texas, där man har uppmät temperaturer på ner till minus 22 grader.

Texasguvernören Greg Abbott skriver på Twitter att Texas elnät inte har skadats utan att det är de företag som levererar elen som har problem.

Även delstaterna Kentucky, Mississippi, Alabama, Oregon och Oklahoma har drabbats av kallfronten, liksom de norra delarna av Mexiko.

En rad trafikolyckor har inträffat på grund av isiga vägar. I Houston, Texas, rapporterades det om nära 120 trafikolyckor bara på söndagen, enligt BBC.

Enligt vädertjänsten National Weather Service (NWS) påverkas över 150 miljoner amerikaner av väder- och vägvarningar på grund av kylan. NWS uppger också att flera temperaturrekord gällande lägstanivåer har satts eller kommer att sättas under den här köldperioden, rapporterar BBC.

Upp till 30 centimeter snö väntas falla över det område som kallas Southern plains och som sträcker sig över delar av Texas, Oklahoma och Kansas.