Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Personal utanför ett sjukhus i den centralkinesiska staden Wuhan. Bild: Xiong Qi/AP/TT

Miljoner isoleras i Kina för att stoppa virus

Över 50 miljoner människor i Kina påverkas nu av det reseförbud och de begränsningar i vardagen som införts i samband med virusutbrottet.
Över 40 personer har avlidit och omkring 1 300 smittats. Kinas president varnar för en "allvarlig" situation.

– Så länge vi har stark tillit, arbetar tillsammans, vetenskapliga förebyggande åtgärder och botmedel, samt korrekta strategier så kommer vi definitivt att vinna detta slag, sade president Xi Jinping på lördagen sedan han hållit ett möte med den mäktiga politbyrån om åtgärder för att bekämpa utbrottet.

Ungefär samtidigt rapporterade den statskontrollerade tv-kanalen CCTV att Kina från och med den 27 januari inför totalstopp för gruppresor. Stoppet innebär att samtliga tjänster som rör utländska gruppresor, inklusive hotell-, flygplans- och biljettbokningar genom kinesiska resebyråer kommer att ställas in.

Enligt tv-inslaget, där man hänvisar till ett tillkännagivande från turismmyndigheten, stoppades gruppresor inom landet redan i fredags.

Tidigare meddelade myndigheterna i Hongkong att man höjer säkerhetsnivån till högsta möjliga i ett försök att hindra smittan från att spridas. Alla officiella nyårsfiranden har ställts in och skolorna hålls stängda till den 17 februari. Alla flyg och höghastighetståg mellan Hongkong och mångmiljonstaden Wuhan, där smittan först identifierades, har stoppats tills vidare.

Hongkong har hittills fem bekräftade fall av smittan, alla kopplade till Wuhan, och 122 människor vårdas för misstänkt smitta.

Smitta i Frankrike

I fredags konstaterades tre fall av coronasmittade i Frankrike. Alla tre hade nyligen besökt Kina, och de har isolerats. Fallen är de första i Europa.

– Han är inlagd på sjukhus sedan i går i Bordeaux, på en isolerad avdelning. Han har varit i kontakt med ett tiotal personer sedan han anlände till Frankrike, sade hälsoministern Agnès Buzyn, efter det att uppgifterna om de franska fallen offentliggjorts.

De andra två smittade personerna vårdas i Paris.

Även Australien och Malaysia har fått sina första konstaterade fall. I Malaysia handlar det om tre personer som är släkt med den man i Singapore som tidigare uppgetts vara smittad. I Australien har en person i Melbourne, som lämnade Kina förra veckan, konstaterats smittad.

Därmed har sjukdomsfall bekräftats i tolv länder, bland dem USA, Japan och Sydkorea.

Påfrestning för vården

I hela Kina införs nya åtgärder för att hitta misstänkta fall av det dödliga viruset på tåg, flyg och bussar. Kontrollstationer införs och människor som misstänks vara smittade ska omedelbart transporteras till en vårdinstans, meddelar hälsomyndigheten i ett uttalande.

Huvudstaden Peking stoppar alla långfärdsbussar till och från andra provinser från och med söndag.

I Kina påverkas 56 miljoner människor av myndigheternas beslut om att begränsa trafiken i flera städer för att hejda smittspridningen. I Wuhan stoppas nu även biltrafiken, med få undantag för myndighetsfordon, i de centrala delarna av staden.

Det var i Wuhan som viruset upptäcktes i slutet av förra året, och där innebär det höga antalet insjuknade stora påfrestningar för vården. Exempelvis börjar både skyddsdräkter och skyddsmasker ta slut.

Stort mörkertal

Kinas försvarsmakt skickade i lördags 450 läkare till Wuhan. De utskickade, som sägs ha erfarenhet av att behandla såväl sars som ebola, ska hjälpa den lokala sjukvården på plats. Dessutom planerar myndigheterna att bygga två specialsjukhus i staden, som ska behandla coronasmittade patienter.

Antalet döda i Kina har nu stigit till 41 men mörkertalet antas fortfarande vara stort. Antalet smittade uppges vara 1 287. Tillståndet för runt 200 av dem sägs vara allvarligt. Dessutom undersöks ytterligare över 1 000 misstänkta fall.

Allt detta sker under en av årets största högtider, det kinesiska nyåret, som normalt firas mycket stort och som inleds under lördagen. Men rädslan för virusets spridning gör att Peking inte vågar hålla något offentligt firande. Även i många andra städer ställs firandet in helt eller hålls mycket nedtonat.

Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn under fredagen. Bild: Alain Jocard/AP/TT

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO

Fram till lördagsmorgonen har coronasmitta bekräftats i följande länder:

Kina – Omkring 1 300 smittade, de allra flesta i eller omkring staden Wuhan. Av de döda finns så gott som alla i Wuhan-regionen. Bara två dödsfall har bekräftats från andra delar av landet.

Frankrike – Tre kända bekräftade fall. Det första landet i Europa att drabbas. Alla tre hade rest i Kina.

Japan – Ett tredje fall har bekräftats. Alla tre hade rest i Wuhan-regionen.

Australien – Fyra bekräftade fall, samtliga har kommit från Kina

Malaysia – Tre bekräftade fall, alla kineser. Två av fallen är barn.

Nepal – Ett bekräftat fall, en 32-årig man som varit i Wuhan.

Singapore – Minst tre bekräftade fall. Alla hade varit i Wuhan nyligen.

Sydkorea – Har bekräftat två fall. Båda efter resa i Wuhan.

Taiwan – Tre fall bekräftade.

Thailand – Fem bekräftade fall. Fyra kineser från Wuhan och en thailändsk kvinna som varit i staden.

USA – Två fall bekräftade.

Vietnam – Två bekräftade fall. En man som rest till Wuhan, samt hans son.

Källa: AFP