Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Angela Merkel pratar med sin miljöminister Barbara Hendricks i samband med tisdagens möte.

Merkel och borgmästare i nytt dieselmöte

Förbundskansler Angela Merkel har tagit emot tyska borgmästare i ett nytt "dieseltoppmöte". Samtalen kretsade enligt tyska medier kring ett enda ord: Fahrverbote (körförbud).

Gränsvärden för luftföroreningar överskrids i många tyska städer. Borgmästare i bland annat Düsseldorf säger att de inte vill införa körförbud för de smutsigaste fordonsklasserna, men att domstolarna kan tvinga dem under nästa år om man inte tar krafttag, skriver nyhetssajten br.de.

I valrörelsen tidigare i år lovade Merkel att upprätta en fond på upp till en miljard euro (tio miljarder kronor) för att underlätta städers anammande av exempelvis avgasfria bussar. Men städerna säger enligt tyska medier nu att det dels är alldeles för lite, dels att arbetet med fonden går för långsamt.

Merkel försöker förhindra att alltfler tyska städer anammar den europeiska trenden att bannlysa vissa fordon för att få ner avgasnivåerna. Bland annat månar hon om den tyska bilindustrin, som ännu bara är i inledningen av aviserade omställningar till miljövänligare alternativ.

Världsnaturfonden WWF har kallat Merkels linje "missriktad protektionism", som låter Tysklands biljättar dra fötterna efter sig medan konkurrenter som franskjapanska Renault-Nissan, amerikanska Tesla och kinesiska BYD mutar in elbilsmarknaden.