Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Angela Merkel beklagar att samtalen brutit samman.

Merkel: Hellre nyval än regera i minoritet

Förhandlingarna om att bilda regering har brutit samman i Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel förklarar att hon föredrar nyval framför en instabil minoritetsregering.

Till tyska medier säger Merkel att hon hellre leder sitt parti CDU i ett nyval, än att sätta sig i ledningen för en instabil minoritetsregering. Hon betonar att Tyskland behöver en stabil regering som "inte behöver leta majoritet för varje enskilt beslut", rapporterar AFP.

Regeringsförhandlingarna bröt samman sedan liberala FDP hoppade av, med motiveringen att partierna inte har "samma vision om att modernisera Tyskland".

- Det är bättre att inte regera än att göra det dåligt, sade FDP-ledaren Christian Lindner enligt nyhetsbyrån AFP.

Manar till kompromiss

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier manar alla partierna att ompröva sina positioner, för att möjliggöra en regeringsbildning. Han tänker nu kalla till sig partiledarna för enskilda samtal kommande vecka.

Det är oklart vad som sker om inte regeringssamtalen tar ny fart.

- En sådan här situation har aldrig funnits i Tyskland tidigare, säger statsvetaren Thomas Sommerer.

- Det finns två möjligheter. Det ena är att trycket på socialdemokraterna SPD att åtminstone prata med kristdemokraterna (CDU) stiger igen. Det andra är att det blir nyval. Och det är väldigt komplicerat, säger Thomas Sommerer, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Schultz räds inte nyval

SPD:s partiledare Martin Schulz säger att hans parti står fast vid att inte gå in i en ny Merkelregering och att han inte är rädd för nyval.

CDU och systerpartiet CSU fick ingen egen majoritet i valet till förbundsdagen i september. SPD, som CDU har regerat med sedan 2013, meddelade direkt att partiet gick i opposition. Merkels block har i stället försökt att förhandla med De gröna och FDP, men samtalen har gått trögt.

Efter fyra veckor av sonderingar stod de fyra inblandade partierna fortfarande långt från varandra när samtalen kollapsade.

Presidenten avgör

I Tyskland tror de flesta bedömare att det blir ett nyval – men det är svårt att få till. Det finns bara två sätt, varav det ena är uteslutet, förklarar Sommerer: Eftersom Merkel inte har valts till förbundskansler av den nya förbundsdagen kan hon inte utlysa nyval.

Avgörandet ligger nu i president Steinmeiers händer. Han kan föreslå en kanslerkandidat, som kan bli vald med en enkel majoritet om hen inte lyckas få en absolut majoritet efter två omgångar. Därefter kan presidenten – om han vill – utlysa nyval.

TT: Vad händer om han inte gör det?

- Då blir det en minoritetsregering, som vi aldrig har haft i Tyskland. Det är ingen som vill det, säger Sommerer.

- Hela grundlagen bygger på stabilitet och en stark regeringsmajoritet.

Inför en ny valkampanj lär maktstrider uppstå i nästan alla partier, tror Sommerer. Även i Merkels CDU. Om partiet vill röra sig åt höger för att vinna röster från högerpopulistiska AFD kan hon få det svårt att sitta kvar.

- Men hon är fortfarande ganska stark i CDU och kommer inte att försvinna till i morgon, säger han.