Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Theresa May, Storbritanniens premiärminister. Arkivbild.

May hyllar brexit-uppgörelse

Storbritanniens premiärminister hyllar brexit-överenskommelsen som träffades i fredags – den utgör enligt Theresa May ett bevis för att landet kan lämna EU under "lugna och ordnade former".

May påminner dock om att den slutgiltiga notan för skilsmässan avgörs av förhandlingarna om ett nytt handelsavtal.

När hon på måndagen informerade parlamentet om överenskommelsen fick hon beröm från alla håll i sitt eget konservativa parti. Men några ledamöter var bekymrade över priset som Storbritannien får betala för utträdet ur unionen, uppåt 500 miljarder kronor.

Uppgörelsen är rättvis, slog May fast.

Fredagens överenskommelse handlar om vilka rättigheter som efter brexit ska gälla för EU-medborgare i Storbritannien, hur landgränsen mellan Irland och Nordirland ska skötas och hur de ekonomiska åtagandena ska ordnas.

I nästa fas av brexit-förhandlingarna ska parterna bland annat diskutera kommande handelsavtal och de samarbeten inom andra frågor som Storbritannien trots avhoppet vill fortsätta med.

May reser på torsdag till Bryssel för att tillsammans med de 27 övriga EU-länderna försöka enas om en förhandlingsplan för nästa fas. I första hand ska man då diskutera övergångsregler för den tvåårsperiod som britterna ser framför sig att man kommer att behöva efter utträdet 2019 för att kasta loss ordentligt från kontinenten.