Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sir David Attenborough överräckte hajtanden till den brittiska kungafamiljen.
Sir David Attenborough överräckte hajtanden till den brittiska kungafamiljen. Bild: Kensington Palace/AP/TT

Malta vill ha tillbaka Attenboroughs tand

Nyligen gav den brittiske naturfilmaren David Attenborough bort en förhistorisk hajtand till sjuårige prins George. Leende bilder spreds av det brittiska hovet i torsdags när Attenborough var där för en privat visning av sin senaste dokumentärfilm för den kungliga familjen.

Men överräckandet har fått Malta att reagera och nu kräva att tanden lämnas tillbaka. Sir David Attenborough hittade tanden i slutet på 1960-talet när han var på semester på ön med sin familj. Den är inbäddad i mjuk gul kalksten och tros vara omkring 23 miljoner år gammal.

Tanden tillhörde en gång i tiden en megalodon, en utdöd enorm haj som kunde bli uppemot 20 meter lång. Den antas ha jagat valar och stora fiskar.

"Det finns vissa föremål som är viktiga för maltesiskt naturarv och som dykt upp utomlands och som förtjänas att återbördas", säger Maltas kulturminister Jose Herrera till Times of Malta.

Han tycker att tanden hör hemma på ett lokalt museum och ska nu börja arbeta för att den kommer tillbaka till ön, som var en brittisk koloni fram till 1964.

Prins George av Cambridge blev glad över sin present.
Prins George av Cambridge blev glad över sin present. Bild: Kensington Palace/AP/TT