Personal i skyddsutrustning fångar en ödla som ska ha rymt från marknaden Huanan i Wuhan, där utbrottet tros ha startat.
Personal i skyddsutrustning fångar en ödla som ska ha rymt från marknaden Huanan i Wuhan, där utbrottet tros ha startat. Bild: Chinatopix/AP/TT

Mångmiljonstad i karantän – funkar det?

Kina har infört omfattande åtgärder för att hindra spridningen av coronaviruset. Jättestaden Wuhan beskrivs som stängd, och omfattande resebegränsningar gäller även i övriga Hubeiprovinsen. Men att sätta en mångmiljonstad i karantän är svårt – för att inte säga omöjligt, enligt experter.

ANNONS

Kollektivtrafiken står stilla i metropolen Wuhan, som med elva miljoner invånare är en av världens 20 största städer. Gatorna är tomma, och de människor som syns till bär ansiktsmasker. Det är omfattande åtgärder som införts för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset, som tros ha sitt epicentrum i staden.

– Om det görs på rätt sätt kan åtgärderna vara väldigt effektiva. Men jag såg en rapport i dag om att fem miljoner människor lämnat Hubeiprovinsen. Det är såklart precis det du inte vill se från ett område där ett virus sprids, säger Andy Pekosz, professor i mikrobiologi vid John Hopkins University i USA, till TT.

ANNONS

Kan skapa panik

Att införa åtgärder kan i sig orsaka en oro – eller i värsta fall panik – hos de instängda. Det ligger i människans natur att försöka fly om man känner att en plats är farlig att befinna sig på.

– Jag är glad över att se en del rekommendationer från myndigheterna om hur man ska uppföra sig, att bära mask och undvika närkontakt. Det kan minska skräcken och ge en känsla av att man skyddar sig, och inte få folk att känna sig som att de är fast på ett ställe där risken att smittas är mycket större, säger Pekosz.

En stad i Wuhans storlek är också helt beroende av att förnödenheter flödar in utifrån.

– Mat och bränsle och mediciner måste komma in. Så viss rörelse in i området måste tillåtas, för att säkerställa att folk kan rida ut stormen, säger Pekosz.

Att helt innesluta en stad som Wuhan skulle kräva en enorm ansträngning.

– Det enda realistiska sättet att göra det skulle vara att slå en ring runt staden med hjälp av armén, säger Adam Kamradt-Scott vid Sydney University, till BBC.

Långt ifrån perfekta

Det finns andra problem med den här typen av massåtgärder. Historiskt har de visat sig vara långt från perfekta.

ANNONS

Lawrence Gostin, professor vid Georgetown University, säger till CNN att karantänen vid ebolautbrottet i Västafrika 2014 ledde till våldsamheter, och misstro mot vårdmyndigheter, vilket gjorde att smittade inte sökte hjälp. Andra lyfter fram att det främst är fattiga som drabbas.

– Folk kan stå ut i några dagar, men om det blir längre än en vecka tenderar människor att försöka göra något, i stället för att bara sitta och vänta. Ju längre de försöker att behålla åtgärderna, desto svårare blir det att få folk att foga sig, säger Andy Pekosz.

Gustav Sjöholm/TT

En militär vårdgrupp är på väg till ett sjukhus i Wuhan.
En militär vårdgrupp är på väg till ett sjukhus i Wuhan. Bild: Cheng Min/Nya Kina/TT
Det är i stort sett tomt på gatorna i Wuhan.
Det är i stort sett tomt på gatorna i Wuhan. Bild: Chinatopix/AP/TT

Wuhan är inte en av de mest kända städerna i Kina, trots att det rör sig om en enorm stad med cirka elva miljoner invånare.

Staden är ett transportnav för höghastighetsjärnvägen, har en internationell flygplats med tiotusentals passagerare dagligen, och har även omfattande sjötrafik eftersom Yangtzefloden och bifloden Han Shui möts här.

Staden är berömd för att upproret som ledde till att Qingdynastin störtades inleddes här, och här finns bland annat Kinas första bromuseum och flera universitet.

ANNONS