Utrikesminister Ann Linde (S) fotograferad på Utrikesdepartementet i Stockholm. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) fotograferad på Utrikesdepartementet i Stockholm. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Linde ser ljusglimt i söndertrasat Jemen

Jemens regering och allierade Saudiarabien är redo att åtminstone ta steg mot fredssamtal. Det intrycket tar Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) med sig efter ett ovanligt besök i det krigshärjade landet.
– Nu är det oerhört viktigt att omvärlden sätter tryck på parterna, säger hon till TT.

ANNONS

Efter fem år av krig, med ödesdiger utländsk inblandning, ligger delar av den anrika kuststaden Aden i ruiner.

– Det är helt förfärligt, det är helt sönderbombat, säger Linde.

– Människor sitter på gatorna, det är stenhögar överallt och stora hotell som man bara ser skeletten av.

Då är regeringskontrollerade Aden ändå en plats där situationen just nu är relativt lugn jämfört med andra delar av Jemen.

Konflikten har ställt landet på randen till massvält. Omkring 24 miljoner jemeniter – runt 80 procent av befolkningen – är beroende av bistånd i vad FN beskriver som världens värsta humanitära kris.

Över tre miljoner människor, varav två miljoner barn under fem år, lider av akut undernäring.

ANNONS

Komplex situation

Och läget är låst. Huthirebellerna, som har stöd av Iran, har befäst sin kontroll över viktiga provinser i nordvästra Jemen trots omfattande bombardemang från den saudiskledda militärallians som backar upp regeringssidan. Samtidigt har en konflikt i konflikten uppstått mellan separatiströrelsen STC och regeringen, som tidigare stred tillsammans mot rebellerna.

Situationen försvåras ytterligare av de lokala miliser och extremistgrupper som verkar på flera håll i landet.

– Det är ett väldigt komplicerat läge eftersom det är många delkonflikter. Så det finns inget skäl till att någon slags överdriven optimism, säger Linde.

Viktigt löfte

Men efter samtal med bland andra den jemenitiske presidenten Abd Rabu Mansur Hadi, saudiska företrädare och STC är hon ändå försiktigt positiv.

– En av huvudaktörerna, Saudiarabien, gav väldigt tydligt uttryck för att man vill trappa ned och komma till en fredsprocess, säger utrikesministern, och påpekar att Riyad spelade en viktig roll i att få till en överenskommelse mellan regeringen och STC som öppnat för en lösning på den delkonflikten.

En annan överenskommelse, som nåddes i svenska Gottröra i december 2018, har bidragit till att hindra förödande strider mellan regeringssidan och rebellerna i hamnstaden al-Hudaydah. Den har dock inte implementerats fullt ut – vilket använts av parterna som förevändning för att inte fortsätta med regelrätta fredssamtal, säger Linde.

ANNONS

– Det var väldigt viktigt för mig att understryka att Stockholmsöverenskommelsen inte får stå i vägen för sådana samtal. Och där fick jag presidentens ord på att man inte kommer att använda den på det sättet.

Iran viktig spelare

Men även om Saudiarabien skulle övertyga regeringssidan att sätta sig vid förhandlingsbordet måste även Huthirebellerna lockas dit. Dem har Linde inte kunnat träffa denna gång.

– Det behövs tryck på båda sidor, men inte minst på Huthierna, säger hon.

TT: Vilken roll kan Iran spela där?

– Iran spelar ju en viktig roll och därför är det viktigt att man också håller politiskt tryck på Iran, säger Linde.

Mattias Mächs/TT

Jemen, ett av världens fattigaste länder, ligger på Arabiska halvön och är till ytan något större än Sverige. Nuvarande Jemen bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 28 miljoner invånare.

Växande protester mot regimen i samband med Arabiska våren ledde 2011 till att president Ali Abdullah Salih avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande maktcentrum, huvudstaden Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer Salehs efterträdare president Abd Rabu Mansur Hadi. Styrkor lojala med den tidigare presidenten Ali Abdullah Salih har slagits på Huthirebellernas sida. Men sedan Salih öppnat för förhandlingar med Saudiarabien dödades han av Huthirebeller i december 2017. Situationen kompliceras av att lokala miliser, extremistgrupper och separatister verkar i landet.

Sedan den saudiskledda militäralliansen gick in på regeringssidan i kriget mot Huthirebellerna 2015 har omkring 100 000 människor dödats, många av dem civila, enligt uppskattningar från 2019. Miljontals har drivits på flykt. Dessutom har vägar, viktiga byggnader och flygplatser skadats svårt. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

I december i fjol hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Det ledde till en överenskommelse om bland annat eldupphör i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah och tillbakadragande av trupper. Men därefter har den sköra processen vacklat.

ANNONS