Regeringskritiska protester tvingade premiärminister Saad al-Hariri att avgå i oktober. Nu föreslås han, efter många turer, att åter bli premiärminister. Men demonstranterna fortsätter att protestera mot maktstrukturen i Libanon.
Regeringskritiska protester tvingade premiärminister Saad al-Hariri att avgå i oktober. Nu föreslås han, efter många turer, att åter bli premiärminister. Men demonstranterna fortsätter att protestera mot maktstrukturen i Libanon. Bild: Hussein Malla/AP/TT

Libanons president flyttar samtal om ny ledare

ANNONS

Libanons president Michel Aoun har skjutit fram tidpunkten för samtal om vem som ska bli ny premiärminister till den 16 december. Konsultationer skulle ha inletts under måndagen, men skjuts på framtiden sedan den libanesiske affärsmannen Samir Khatib har dragit tillbaka sin kandidatur.

Samir Khatib uppgav i sin tur på söndagen att det råder enighet om att nominera Saad al-Hariri att åter bli premiärminister i det ekonomiskt och av protester sargade landet. Uttalandet gjordes efter ett möte med Libanons sunnimuslimska ledare.

Posten som premiärminister är, enligt en uppgörelse om maktdelning, vikt för en sunnimuslim.

Saad al-Hariri avgick som premiärminister den 29 oktober efter massiva demonstrationer i huvudstaden Beirut och annorstädes.

ANNONS

Libanon är en komplicerad blandning av olika religiöst och etniskt grundade politiska krafter, och trots flera tidigare försök har ingen ny regering kunnat tillsättas. Saad al-Hariri har inte svarat på den senaste propån.

ANNONS