Qatars utrikesminister Muhammad bin Abdulrahman Al Thani på en presskonferens i Rom, Italien, i lördags.
Qatars utrikesminister Muhammad bin Abdulrahman Al Thani på en presskonferens i Rom, Italien, i lördags.

Låst läge i Qatarkrisen

Klockan tickar för det isolerade Qatar – som har ställts inför hårda krav från flera grannländer. Snart löper tidsfristen ut, men det lilla emiratet verkar inte vika ner sig, enligt en Mellanösternanalytiker.

ANNONS
|

Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten har fryst sina diplomatiska relationer med Qatar, något som i praktiken innebär en blockad gentemot det lilla emiratet. Länderna har kommit med en kravlista för att blockaden ska hävas. Tidsfristen har löpt ut, men medlaren Kuwait har lyckats få den förlängd till natten mellan tisdag och onsdag.

Bland de 13 punkterna på listan finns bland annat krav på att Qatar ska bryta sina diplomatiska förbindelser med Iran, klippa banden till den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet samt stänga ner mediebolaget al-Jazira.

"Kommer att avvisas"

Qatar har hela tiden sagt att landet inte rättar sig efter kravlistan. Det är en principfråga, anser utrikesminister Muhammad bin Abdulrahman Al Thani, som i stället vill ha fortsatt dialog.

ANNONS

Krisen i Persiska viken är i grunden en maktkamp mellan olika dynastier, enligt Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren.

- Kungahusen är auktoritära, det är diktaturer. Det är inte, egentligen, en kamp mellan folken på Arabiska halvön, säger Hammargren som är knuten till Utrikespolitiska institutet till TT.

Att se några lösningar är väldigt svårt just nu, anser Hammargren.

- Det ser inte ut som att Qatar kommer att vika ner sig, de vill använda Kuwaits medling. Och de styrande i Förenade arabemiraten och Saudiarabien skulle vilja se en palatskupp i Doha.

Länderna bakom kravlistan drivs alla av egna motiv. Saudiarabien är vant vid att få bestämma, Egypten vill knäcka al-Jaziras inflytande och i Förenade arabemiraten finns en pådrivande kronprins, enligt Hammargren. Från Qatars sida är kraven oacceptabla.

- Att de ska stänga ett av världens största mediebolag är ju illusoriskt som det ser ut just nu, såvida det inte blir palatskupp.

ANNONS

"Nagel i ögat"

Bland övriga krav finns bland annat att Qatar ska ge upp sin suveränitet, eftersom länderna vill bestämma vilka relationer Qatar ska ha till exempelvis Iran. De begär också att Qatar ska riva upp medborgarskap för dissidenter, framför allt från Förenade arabemiraten och Saudiarabien, som har fått pass i Qatar.

- De har fått en fristad i Qatar och det är också en nagel i ögat på de stora grannarna, säger Hammargren.

USA:s president Donald Trump har framstått som positiv till isoleringen medan utrikesminister Rex Tillerson uppmanat Qatar till dialog med grannländerna. För att det låsta läget ska brytas behövs flera saker, enligt Hammargren.

- Dels är det ganska avgörande om Kuwaits medling kan ge resultat. Och dels vilken amerikansk utrikespolitik som kommer att göra sig gällande, om det blir Tillersons eller Trumps.

På onsdag möts de fyra kravställande ländernas utrikesministrar i Kairo för att diskutera krisen.

ANNONS
TT
Fakta: Länder som brutit med Qatar

Saudiarabien, Bahrain, Egypten och Förenade arabemiraten valde den 5 juni att bryta med Qatar.

Det följdes av liknande åtgärder från den internationellt erkända regeringen i Jemen, samt från Maldiverna, Mauretanien och en av de rivaliserande regeringarna i Libyen.

Jordanien har begränsat sina diplomatiska relationer med Qatar, och drog in den Dohabaserade tv-kanalen al-Jaziras licens i landet.

Saudiarabien kräver bland annat att Qatar slutar stödja den islamistiska rörelsen Hamas och Muslimska brödraskapet i Egypten.

Flera av länderna som brutit förbindelserna har också stoppat flyg till och från Doha (huvudstaden i Qatar) och förbjudit qatariska fartyg att anlöpa deras hamnar.

Kuwait och Iran har uppmanat till dialog mellan länderna, medan Turkiet uttalat sitt stöd för Qatar.

Bakgrund: Kontroversiell artikel

Den 23 maj publicerade Qatars statliga nyhetsbyrå en artikel som innehöll kontroversiella uttalanden från landets ledare, emiren Tamim bin Hamad Al Thani.

Al Thani citerades med att relationen med Trumpadministrationen var "spänd" och att han trodde att Trumps tid vid makten skulle bli kort, och att det inte var klokt att "hysa fientlighet gentemot Iran", medan relationen med Israel beskrevs som god.

Nyheten spreds snabbt och skapade uppståndelse i regionen.

Dagen därpå gick landets regerings kommunikationsavdelning ut och förnekade uppgifterna, och sade att nyhetsbyråns sajt hackats och att uppgifterna planterats. Landets utrikesminister sade via Twitter att det rörde sig om en komplott för att misskreditera landet.

CNN har uppgett att amerikanska säkerhetstjänster misstänker att artikeln har planterats av ryska hackare, uppgifter som Ryssland har avfärdat.

Relationerna mellan Qatar och en del grannländer har varit spänd i flera år, bland annat för att Qatar stött islamistiska grupper som Muslimska brödraskapet. Flera regimer tycker även att nyhetsbolaget al-Jazira, som är baserat i Qatar, är överdrivet kritiskt, uppger BBC.

Källor: BBC, CNN, The Independent

Fakta: Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder.

Cirka 2,5 miljoner invånare varav drygt 500000 i huvudstaden Doha.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Islam är statsreligion. Den dominerande inriktningen är en strikt sunnimuslimsk tolkning av islam som kallas wahhabism.

Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS