USA:s ambassad i Havanna. Arkivbild.
USA:s ambassad i Havanna. Arkivbild.

Kuba kallar ljudattacker för science fiction

Kuba avfärdar uppgifterna om att diplomater från USA utsatts för mystiska ljudattacker som orsakat hörselnedsättning, yrsel och trötthet hos de drabbade.

ANNONS
|

Allt från kriminologer till audiologer och matematiker – kubanska myndigheter säger att runt 2000 personer satts i arbete för att utreda uppgifterna om de mystiska ljuden sedan dessa blev kända i februari i år. Men hittills har de inte hittat något som tyder på att det skulle röra sig om en form av attacker.

- Det är förtal från USA, säger överste Ramiro Ramirez, ansvarig för utländska diplomaters säkerhet på Kuba.

ANNONS

Mystiska ljud

Tidigare i höstas beslutade USA att dra ner rejält på antalet diplomater på Kuba sedan 24 ditsända diplomater eller deras familjemedlemmar drabbats av oförklarliga skador på grund av de mystiska ljuden. Därefter beordrades 15 kubanska diplomater i Washington att lämna USA.

"Beslutet fattades på grund av att Kuba inte lyckats vidta lämpliga åtgärder för att skydda våra diplomater i enlighet med sina skyldigheter i Wienkonventionen", sade utrikesminister Rex Tillerson i ett uttalande.

I Washington har det talats om att de drabbade personerna attackerats med någon form av ljudvapen. Men kubanska myndigheter slår i från sig anklagelserna.

- Det är omöjligt. Vi talar om science fiction, säger överste José Alazo, utredare på inrikesdepartementet.

- Påståendet håller inte ur en teknisk synvinkel, tillägger han.

Vanliga ljud

Enligt utredarna har USA tillhandahållit 14 inspelningar av ljudet som offren säger sig ha hört i samband med de misstänkta attackerna. Men dessa innehöll inget som kan skada människor, slår utredarna fast. Det som hörs är vanliga ljud som trafik, steg och röster.

ANNONS

- Vi intervjuade över 300 personer i kvarteret, och läkarundersökte över 30 av dem, och ingen hade hört de här sakerna, säger José Alazo.

Formellt har USA inte anklagat Kuba för att ha utfört några ljudattacker – men president Donald Trump sade nyligen att han tror att Kuba ligger bakom dem.

TT-Reuters
Fakta: USA:s Kubapolitik

Tövädret mellan USA och Kuba inleddes under USA:s förre president Barack Obama i december 2014 och kulminerade året därpå, då fullständiga diplomatiska band återupprättades.

Obama gjorde ett historiskt besök på den kommunistiska ön 2016 och närmade sig regeringen i Havanna genom lättnader av en del restriktioner för resande, handel och ekonomi.

I juni meddelade USA:s nuvarande president Donald Trump skärpta restriktioner för amerikanska turister som vill resa till Kuba samt för amerikanska företag som gör affärer med kubanska bolag som kontrolleras av militären.

Kubas president Raúl Castro har kallat Trumps Kubapolitik för ett bakslag för de bilaterala förbindelserna.

Källa: Reuters, AFP

ANNONS