Den oppositionelle presidentkandidaten Salvador Nasralla uppmanar landets militär att göra uppror. Arkivbild.
Den oppositionelle presidentkandidaten Salvador Nasralla uppmanar landets militär att göra uppror. Arkivbild.

Krav på ny röstomräkning i Honduras

Valobservatörerna kan inte vara säkra på resultatet i presidentvalet i Honduras den 26 november, enligt OAS, som vill se ytterligare en omräkning av en del av rösterna. Oppositionskandidaten Salvador Nasralla, som ska ha kommit tvåa, kräver att alla röster räknas om.

ANNONS
|

Jorge Quiroga, ledare för den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS uppdrag i Honduras, säger att valmyndigheten bör göra en mer omfattande omräkning av rösterna. Den här gången bör nästan en tredjedel av alla röster räknas om, enligt Quiroga.

- Den snäva marginalen och de oegentligheter, fel och systematiska problem som har färgat detta val, gör att vi inte kan vara säkra på resultatet.

OAS uppmanar till fredliga protester och säger att politiker inte får anstifta till våld och uppmanar samtidigt säkerhetsstyrkorna att respektera mänskliga rättigheter.

ANNONS

Nasralla vill räkna om

Den första omräkningen avslutades på måndagen. Enligt den fick den sittande presidenten Juan Orlando Hernández flest röster, 43,0 procent, mot Salvador Nasrallas 41,4 procent.

Även Nasralla kräver omräkning av alla röster, säger hans allierade Manuel Zelaya, som också varit president men avsattes i en kupp 2009.

Än så länge har Hernández inte utsetts till segrare och utropade inte heller sig själv som vinnare under måndagen, trots att han tidigare flera gånger sagt att han vunnit valet.

- Jag gör det för fred, för brödraskap, för förståndet, för den nationella sammanhållningen. Mitt åtagande att arbeta för fred och lugn i Honduras är stadigare än någonsin, säger han.

Omfattande protester

Hernández regering har fullt upp med att hantera de omfattande protester som har utbrutit efter valet.

Armén och polisen har fått utökade befogenheter. Ett nattligt utegångsförbud, som utropades i fredags för att lugna oroligheterna har lett till mer än tusen gripanden. Upp till tolv människor har dödats under protesterna eller under utegångsförbudet, enligt obekräftade uppgifter.

Nasralla har uppmanat landets militär att sätta sig emot instruktionerna. I två av landets städer meddelar runt 200 poliser att de inte kommer implementera regeringens utegångsförbud.

ANNONS

- Vi gör uppror. Vi uppmanar poliser i hela landet att agera efter sitt samvete, säger en av poliserna som inte vill framträda med namn.

Enligt valmyndighetens chef David Matamoros kan det dröja fram till slutet av december innan en president är korad, eftersom valmyndigheten räknar med överklaganden och ifrågasättanden av resultatet.

TT-Reuters
Fakta: Honduras

Centralamerikanska Honduras, med drygt åtta miljoner invånare, är ett av de fattigaste länderna i Latinamerika och kontinentens mest ojämlika. Över 60 procent av befolkningen lever i fattigdom enligt Världsbankens mått.

Grundläggande sjukvård finns endast tillgänglig för omkring en tredjedel av befolkningen och sjukförsäkringssystemet omfattar bara runt en femtedel av de anställda.

Landet har länge präglats av omfattande brottslighet, våld och problem med straffrihet och korruption. Hög arbetslöshet och bristande utbildnings- och socialpolitik har bidragit till en stor rekryteringsbas för de många ungdomsgängen, som bland annat göds av regionens narkotikahandel.

Fjolårets mord på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres har även satt ljuset på de omfattande människorättsövergreppen, och rest frågor om myndigheternas vilja att ta itu med dessa.

Källa: Landguiden

ANNONS