Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ovädret Gyda har dragit in över Norge med full kraft, rapporterar Dagbladet. Genrebild. Bild: Kent Eng
Ovädret Gyda har dragit in över Norge med full kraft, rapporterar Dagbladet. Genrebild. Bild: Kent Eng

Kraftigt oväder har nått Norge – flera evakuerade

Ovädret Gyda har dragit in över Norge med full kraft, rapporterar Dagbladet. Boende på flera orter har tvingats till evakuering som följd, och under torsdagen väntar kraftiga vindar och nederbörd även i Sverige.

Stormbyar och kraftig nederbörd nådde det norska fastlandet under onsdagen. Sent på kvällen beslutades det att evakueringar var nödvändiga i Ørskog i Ålesund och Eresfjord, Molde kommun.

I den sistnämnda ligger framför allt översvämningsrisker bakom evakueringsbeslutet, rapporterar VG. Älven Dokkelvas vattennivåer har ökat kraftigt, och totalt har 44 personer blivit ombedda att lämna sina hem. Den siffran var initialt 90, men justerades nedåt senare under natten.

– Älven utgör en stor fara. Den hittar nya vägar ner mot boendeområden. Därför har vi genomfört evakuering för 90 personer, sade Torgeir Dahl, kommunordförande i Molde, till VG.

Jordskred på byggarbetsplats

I Ørskog har i stället ett jordskred kopplat till en byggarbetsplats orsakat utrymningen, och den norska räddningstjänsten skriver på Twitter att det finns en ”överhängande fara” att fler områden kan drabbas.

Där har 16 bostäder evakuerats, men enligt insatsledare Arild Reite har man inte fått några larm om personskador.

– Det har uppstått ett jordskred på en byggarbetsplats. Det finns inga personskador, men vi är osäkra på markförhållandena i området och huruvida det fortfarande finns risk för skred eller inte. Därför har vi evakuerat 16 bostäder. Kommunen har ordnat övernattningsmöjligheter för de drabbade, säger Reite till Dagbladet.

Uppmanas stanna hemma

Alla som inte blivit beordrade att evakuera i de värst drabbade områdena uppmanas i stället att hålla sig hemma. Om man måste ge sig ut på vägarna rekommenderas man klä sig väl och ta med mat.

– Du kan komma att bli stående på många platser. Det är mycket vatten och jordskred kan förekomma, säger Anita Berglund vid Statens vegvesen, Norges motsvarighet till Trafikverket, till Dagbladet.

Ovädret ser dock inte ut att vara över än och norska myndigheter tror att Gyda kommer fortsätta att ställa till med skada.

– Som vi bedömer läget har det varit en relativt lugn natt. Vi är bara i början av "Gyda" ännu. I dag är det störst sannolikhet för incidenter, säger Brigt Samdal, på norksa vatten- och energimyndigheten, till Dagbladet på torsdagsmorgonen.

Det väntas både extrema mängder regn och dessutom kommer det milda temperaturerna leda till kraftig snösmältning högt uppe i bergen, skriver Dagbladet. Det har utfärdats flera varningar för lerskred och jordskred i Mellannorge och delar av Sydnorge.

Når Sverige på torsdagen

Under torsdagen drar ovädret även in över Sverige, med likvärdigt kraftiga vindar och nederbörd. Värst blir det i Jämtland, där SMHI har gått ut med orange varningar, den näst högsta varningsgraden, för skyfallsliknande regn, vind och höga vattenflöden.

I Åre kan man räkna med västliga vindbyar uppemot 26 sekundmeter och kraftig nederbörd i form av regn och snö. Ovädret väntas hålla i sig över hela dagen, och nå sin kulmen först på fredagen med stormbyar uppemot 29 sekundmeter.