Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Väljare i en vallokal i Teheran i det iranska valet i fredags. Bild från den 21 februari. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Konservativa går framåt i Iranvalet

När mer än hälften av rösterna räknats efter fredagens val i Iran ser de konservativa ut att ha tagit ledningen –delvis till följd av det låga valdeltagandet.

Enligt den nationella valkommissionen hade rösterna på lördagseftermiddagen räknats i 162 av landets 208 valkretsar.

Enligt valkommissionens ordförande leder de konservativa och ultrakonservativa så här långt.

Valet gäller de 290 platserna i Irans parlament.

När vallokalerna stängde vid midnatt i fredags lokal tid beräknas omkring 40 procent av befolkningen ha röstat, i huvudstaden Teheran endast 30 procent, enligt den halvstatliga nyhetsbyrån Fars.

Det låga valdeltagandet kan sannolikt ses i skenet av de omfattande gatudemonstrationer som utbröt förra året, och som brutalt slogs ned på många håll, samt oppositionella iraniers maningar till bojkott av ett politiskt system som beskrivs som hopplöst skevt och korrupt.

Valen i Iran är alltid hårt styrda, på så sätt att det mäktiga väktarrådet kontrollerar vilka som får kandidera till de 290 platserna i majlis, parlamentet i Teheran. I år fick ungefär hälften av de cirka 15 000 personer som anmält sig nej. Inte ens redan sittande ledamöter går säkra – en tredjedel av dem får inte chansen till omval.

Rösterna räknas manuellt och enligt valkommissionen väntas det slutgiltiga valresultatet bli offentliggjort under söndagsförmiddagen.

Kvinnor köar för att rösta i Teheran. Bild från den 21 februari. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT