Den tidigare talmannen i det katalanska parlamentet Carme Forcadell när hon anlände till högsta domstolen vid en tidigare utfrågning. Arkivbild.
Den tidigare talmannen i det katalanska parlamentet Carme Forcadell när hon anlände till högsta domstolen vid en tidigare utfrågning. Arkivbild.

Kataloniens ex-talman Forcadell häktad

Det katalanska parlamentets tidigare talman Carme Forcadell har frågats ut i spanska högsta domstolen. Och på begäran av Spaniens riksåklagare José Manuel Maza har nu Forcadell också häktats.

ANNONS
|

Domare Pablo Llarena vid högsta domstolen har beslutat att Carme Forcadell ska häktas men sätter borgen till 150000 euro (nära 1,5 miljoner kronor). Domstolen säger att Forcadell ska hållas kvar i häkte tills borgen är betald.

Forcadell och fem tidigare regionala parlamentariker frågades ut under torsdagen. Fyra av de övriga häktas också, mot borgen på 25000 euro, medan den femte släpps utan borgen men under vissa villkor.

"Alla de anklagade har uttryckt att de antingen avsäger sig framtida politiska aktiviteter eller, de som fortsätter vara aktiva, avsäger sig alla handlingar som ligger utanför konstitutionens ramar", skriver domare Llarena.

Uppvigling och uppror

Forcadell och de övriga anklagas för bland annat uppvigling, uppror och missbruk av allmänna medel i samband med folkomröstningen i oktober. De inblandade riskerar mångåriga fängelsestraff.

ANNONS

De misstänks ha följt en "samordnad strategi för att utropa självständighet" som tog vid före det katalanska parlamentets förklaring om självständighet den 27 oktober, enligt åtalen.

Flera sitter häktade

Åtta före detta ministrar i regionregeringen sitter redan häktade, liksom ledarna för två rörelser som strävat efter självständighet. En domstol avvisade på torsdagen överklaganden mot häktningarna som advokaterna lämnat in.

I onsdags upphävde Spaniens författningsdomstol självständighetsförklaringen.

En europeisk arresteringsorder är utfärdad för den katalanska expresidenten Carles Puigdemont samt ytterligare fyra katalanska exministrar som är i Belgien. De ska infinna sig i rätten den 17 november.

TT-AP-AFP-Reuters
Fakta: Många hotas av åtal

Spaniens centralregering har med stöd av senaten tagit över styret av Katalonien. Detta sedan det regionala parlamentet röstat för att utropa självständighet.

Spaniens riksåklagare José Manuel Maza vill ställa katalanska ledare inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Vissa av anklagelserna kan bestraffas med 30 års fängelse.

Riksåklagaren har vänt sig till två centrala domstolar:

Specialdomstolen Audienca Nacional behandlar brott mot staten, misstänkta terrorbrott med mera, och har fått begäran som gäller bland andra den avsatte presidenten Carles Puigdemont och andremannen Oriol Junqueras.

Högsta domstolen (Tribunal Supremo) handlägger målet mot det katalanska parlamentets talman Carme Forcadell och en rad andra personer. HD är högsta instans i bland annat förvaltningsrättsliga mål.

Källor: El País och domstolsväsendets sajt www.poderjudicial.es

ANNONS