Invånarna i kanadensiska Asbestos har röstat för att döpa om orten till 'Val-des-Sources'. Här syns asbestfibrer från en serpentinsten. Arkivbild.
Invånarna i kanadensiska Asbestos har röstat för att döpa om orten till "Val-des-Sources". Här syns asbestfibrer från en serpentinsten. Arkivbild. Bild: Rich Pedroncelli

Kanadensiska Asbestos andas ut efter namnbyte

ANNONS

Invånarna i kanadensiska Asbestos har röstat för att döpa om sin ort till "Val-des-Sources" i hopp om att slippa förknippas med den dödliga mineralen.

Den stora närliggande asbestgruvan som stängdes ner 2012, var länge en central del av ekonomin i det lilla samhället i Québec. Många av de 6 700 invånarna har släktingar som arbetat i gruvan, men ortsnamnet har haft en negativ klang ända sedan Världshälsoorganisationen på 1980-talet slog fast att asbest är cancerframkallande.

Namnet har setts som ett hinder när orten försökt locka till sig investeringar.

– Varje gång man nämner, särskilt i USA, att man kommer från Asbestos, eller folk läser Asbestos på en förpackning så blir de rädda för att där ska finnas gift, säger den tidigare borgmästaren Louise Moisan-Coulombe till CBC.

ANNONS

Invånarna fick välja mellan fem olika förslag till nytt namn som tagits fram utifrån kriterierna att de skulle spegla ortens historia – "men utan den direkta asbestkopplingen".

ANNONS