Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson vill ha en "tiger i tanken". Arkivbild.

Johnson vill gasa på om brexit

Kan en middag i Bryssel måntro få ny fart på förhandlingarna om brexit? Premiärminister Theresa May hoppas i alla fall – och hennes utrikesminister vill ha en "tiger i tanken".

På väg in till måndagens utrikesministermöte i Luxemburg använde sig brittiske Boris Johnson av gammal klassisk bensinbolagsreklam för att berätta vad han vill se i brexitdiskussionerna med EU.

- Låt oss sätta en tiger i tanken, låt oss få fart på de här samtalen och sluta låta gräset gro under fötterna på oss. Vi hoppas väldigt mycket att våra vänner och partner ska ta till sig det budskapet och verkligen inleda allvarliga förhandlingar, sade utrikesminister Johnson i Luxemburg.

Middag i Bryssel

Om det blir något extra tryck på gaspedalen avgjordes kanske av måndagskvällens middag i Bryssel med premiärminister Theresa May, brexitminister David Davis, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier runt bordet.

Juncker och May säger efter middagen att de är överens om att takten i förhandlingarna bör öka de kommande månaderna. Men fortfarande återstår att se om orden följs av handling.

"Arbetsmiddagen ägde rum i en konstruktiv och vänlig atmosfär", heter det i det kortfattade gemensamma uttalandet.

Toppmöte väntar

May värmde upp med att tala i telefon med såväl Tysklands förbundskansler Angela Merkel som Frankrikes president Emmanuel Macron och Irlands premiärminister Leo Varadkar.

Middagen hölls bara några få dagar innan May träffar Juncker på nytt tillsammans med övriga EU-ledare vid veckans toppmöte på torsdag och fredag. I ett separat möte utan May måste de 27 övriga EU-länderna då också fatta beslut om hur brexitförhandlingarna ska fortsätta under hösten.

Till havs?

Från brittiskt håll trycks hårt på för att inleda diskussioner om framtida handelsrelation redan nu.

- Det är dags för det stora skeppet att gå av stapeln och ta sig ut på öppet hav och för oss att starta samtal på allvar om framtiden och den nya relation – det djupa konstruktiva partnerskap – som vi hoppas kunna bygga och som kommer att fungera till bådas förmån, sade Boris Johnson i Luxemburg.