Jesper Söder: Bland det jävligaste jag varit med om

Trollhättebon Jesper Söder som strider frivilligt för Ukraina hamnade mitt i det ryska flygangreppet mot militärbasen i Javoriv, i närheten av Lviv.
– Angreppet pågick i tre timmar med raketer och bombmattor. Vi fick fly för att ta oss ut, säger han.

ANNONS
|

Jesper Söder tillhör de internationella frivilliga som sökt sig till de frivilliga territoriella förbanden och som skulle ingå ingå i en militär specialgrupp.

Flera andra skandinaver och också begett sig till Ukraina för att slåss mot de ryska invasionstrupperna. Majoriteten av dem är helt otränade rekryter, som skulle få sin militära träning på basen som ligger nära den polska gränsen.

Vaknade till bombinferno

I gryningen under söndagen blev basen där de befann sig bombarderad av ryskt flyg och raketer. De vaknande till ett inferno.

– Jag vaknade vid 4-tiden av att bomber föll. Det var fullständigt kaos, och som mest erfaren fick jag samla ihop killarna och ta oss ut. Jag har varit i svåra situationer förut men detta är bland det jävligaste jag har varit med om. Jag visste att vi var tvungna att ta oss ut inom en timme innan det skulle komma ryska fallskärmstrupper och fler raketer, säger Jesper Söder ombord på en buss på väg till Warszawa tillsammans med en grupp övriga frivilliga skandinaver.

ANNONS

I ett inlägg på Facebook beskriver han händelsen:

Jag lever. Efter nattens bombningar, mot vår bas som totalförstördes. Flertalet döda och totalt kaos rådde. Mitt uppdrag var att försvara och skydda västerländska soldater på plats för att redan idag egentligen åka till Kyiv. Uppdraget inställt som ni förstår.

Mitt nya uppdrag är att ta ut och hjälpa, först och främst skandinaviska medborgare till trygghet.

Har inte fått mycket sömn utan är helt slut. Men ett 15 tal från skandinaviska länderna kommer snart hem.

Detta är allt jag kan uppdatera nu. Men allt kunde gått åt helvete!

Ryssland: 180 utländska soldater har dödats

Ukrainska myndigheter har bekräftat att 35 personer har dödats, och ett hundratal skadats. På söndagseftermiddagen uttalade sig Ryssland om robotattackerna. Försvarsminister Sergei Shoigu hävdar att omkring 180 "utländska legosoldater" dödats i attackerna och att "stora mängder utländska vapen förstörts", rapporterar Reuters.

– Ingen av oss ombord på bussen är skadade. Men flera är väldigt chockade och traumatiserade och behöver professionell hjälp. Men så fort vi kommit fram till vår destination och fått duscha och byta kläder, så ska jag själv prata med var och en av killarna, säger han.

Kommer du att åka tillbaka till Ukraina för att strida?

ANNONS

– Jag ska först vila och återhämta mig ett par, tre dagar. Sedan får vi se, säger han.

Jesper Söders uppdrag är att koordinera och utbilda européer som vill slåss på den ukrainska sidan. De rekryter som drabbades av bombanfallet i natt hade enligt honom ingen krigserfarenhet eller vapenträning.

Att delta i krigshärdar är inget som är nytt för västsvensken. Under kriget mot Islamiska staten i Syrien deltog han vid fronten på den kurdiska YPG-milisens sida.

– Det är exakt samma här, men ryssarna har modernare vapen. De arbetar på samma sätt. Attackerar skolor och begår krigsbrott. Det handlar om statlig terrorism, har han sagt i en tidigare intervju med GP.

ANNONS