En jemenitisk kvinna håller en flagga med Ahmed Ali och texten "Jag älskar Jemen" på arabiska. Arkivbild.
En jemenitisk kvinna håller en flagga med Ahmed Ali och texten "Jag älskar Jemen" på arabiska. Arkivbild.

Jemenkonflikt trappas upp efter Salehs död

De saudiledda bombflygen har intensifierat sina räder över Jemen efter att expresidenten Ali Abdullah Saleh dödats av sina tidigare allierade Huthi. FN kallar situationen i Jemen världens värsta humanitära kris.

ANNONS
|

Konflikten i Jemen trappas upp dagen efter att Ali Abdullah Salehs son, militären Ahmed Ali, meddelat att han ska "konfrontera fiender till fosterlandet och mänskligheten".

Ali, som tidigare sågs som en sannolik efterträdare till sin far, är en kraftfull ledare för Huthi-motståndet. Detta efter att många av Salehs anhängare flytt huvudstaden Sanaa när Saleh dödades på måndagen.

Saleh, som samarbetat med Huthi-milisen och hjälpt dem att vinna kontroll över stora delar i norr, inklusive Sanaa, dödades då han sågs som allierad med Iran när han försökte fly till Saudiarabien.

Kriget i Jemen – där de iransk-allierade Huthi strider mot en saudiledd koalition – har fört med sig en situation som FN kallar världens värsta humanitära kris.

ANNONS

Kriget har orsakat djup elände bland Jemens 28 miljoner invånare. Mer än 10000 civila har dödats i strider. Livsmedelsförsörjning och medicinsk infrastruktur har kollapsat och orsakat en humanitär nödsituation med kolera och svält.

Regimen i Teheran förnekar direkt stöd till Jemens Huthi-minoritet, som liksom Iran tillhör shiaislam. Saudiarabien och många andra länder i området domineras av sunniislam.

TT-AP-Reuters
Fakta: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Växande protester mot regimen i samband med "Arabiska våren" ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande huvudstäder, Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer den Aden-baserade presidenten Abd Rabu Mansur Hadi.

Styrkor lojala med den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh har slagits vid rebellernas sida. Men sedan Saleh öppnat för förhandlingar med Saudiarabien dödades han av Huthirebeller den 4 december.

Källa: AFP

ANNONS