Angela Merkel vid ett tal under helgen.
Angela Merkel vid ett tal under helgen.

Jamaicaförhandlingarna drar igång inom kort

Efter migrationsöverenskommelsen med systerpartiet CSU ska nu Tysklands förbundskansler Angela Merkel få med De Gröna och liberala FDP på båten. Förhandlingarna startar den 18 oktober. För första gången hittills kan det bli en Jamaicakoalition som bildar regering.

ANNONS
|

Först på tur den 18 oktober står samtal med just företagarvänliga FDP och mer vänsterorienterade De Gröna. Två dagar senare kommer andra partier att bjudas in, uppger Merkel enligt nyhetsbyrån AFP.

Jamaicakoalitionen har fått sitt namn från att de tre partifärgerna för CDU/CSU, De Gröna och FDP är de samma som det karibiska landets gröngulsvarta flagga. Kombinationen har aldrig tidigare testats på nationell nivå.

Migrationsuppgörelsen mellan CDU-ledaren Merkel och CSU:s dito Horst Seehofer innebär att Tyskland ska sträva efter att inte ta emot mer än ungefär 200000 flyktingar per år.

Invandringstak svår nöt

Uppgörelsen liknar Seehofers linje med ett tak på 200000 asylsökande per år, som Merkel tidigare har motsatt sig, men nu i en "mildrare variant". Om det uppstår en ny situation av massflykt ska regeringen kunna ompröva frågan och i samråd med parlamentet ta fram en ny siffra.

ANNONS

Merkel har tidigare förklarat att hon inte ser någon poäng med att förhandla med tidigare partnern socialdemokratiska SPD vilket gjort den så kallade Jamaicakoalitionen till den enklaste lösningen för förbundskanslern.

Men invandringsvänliga De Gröna har tidigare motsatt sig idén om det tak för invandring som CSU har krävt. Frågan förväntas bli den svåraste för Merkel att lösa i samarbetet.

- Jag är nyfiken på hur de tänker förklara den för oss. Men vi behöver komma igång nu. Kompromisser innebär alltid att alla måste ge lite grann, säger Cem Özdemir, en av två partiledare för De Gröna, till tv-kanalen ZDF.

"Klumpar samman flyktingar"

Partikamraten Simone Peter var mer tydligt kritisk till den kristdemokratiska uppgörelsen, och menade att taket "klumpar samman olika flyktinggrupper, och ställer dem emot varandra utan anledning".

FDP-toppen Marie-Agnes Strack-Zimmermann menar att kompromissen förberett vägen för koalitionssamtal.

- Grunden har lagts, säger hon till ZDF.

ANNONS

CSU-ledaren Horst Seehofer har varit en av de hårdaste kritikerna av Angela Merkels flyktingpolitik och ser hennes kurs under krishösten 2015, då landet tog emot över en miljon asylsökande, som en bidragande orsak till högerpopulistiska Alternativ för Tysklands (AFD) framgångar i valet.

Under samtalen i Berlin ska andra frågor tas upp, som pensioner och EU, men asylfrågan har varit den största stötestenen.

TT-AFP-Reuters
Bakgrund: Komplicerat valresultat

Parlamentsvalet i Tyskland 24 september blev ett fiasko för den tyska politikens två dominanter CDU/CSU och SPD.

Förbundskansler Angela Merkels parti Kristdemokraterna och dess systerparti i Bayern blev visserligen största partigrupp, men tappade nära nio procentenheter jämfört med valet 2013 och hamnade på 33 procent, det sämsta resultatet sedan förbundsrepublikens barndom. Även Socialdemokraterna anförda av Martin Schulz gjorde ett historiskt dåligt val, med 20,5 procent – det sämsta resultatet i efterkrigstid.

Valets stora vinnare var högerpopulistiska AFD, som med 12,6 procent blev tredje största parti och därmed kom in i förbundsdagen. Även liberala FDP – som åkte ur förbundsdagen 2013 – gjorde ett starkt val med 10,7 procent, ett resultat som räckte för ett parlamentariskt återinträde.

Redan på valnatten meddelade den modfällda SPD-ledningen att man lämnar det koalitionssamarbete med CDU/CSU som styrt Tyskland sedan 2013. Därmed återstår endast en matematiskt och politiskt möjlig regeringskonstellation: en så kallad Jamaicakoalition, med CDU/CSU, FDP och De gröna. Modellen har fått sitt namn efter färgerna i jamaicanska flaggan, och har inget med landet i fråga att göra.

Sonderingssamtal inför framtida koalitionsförhandlingar väntas komma igång 16 oktober, dagen efter delstatsvalet i Niedersachsen.

ANNONS