Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

President Donald Trump offentliggjorde i går att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och ska flytta sin ambassad dit.

Israels ambassadör: Vi är mycket tacksamma

Israels ambassadör i Sverige säger att hans land är mycket tacksamt mot president Donald Trump för beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta USA:s ambassad dit. Oklarheter kring beslutet hänvisar han till Washington att svara på.

- Vi anser att det var en fantastisk dag och ett historiskt beslut. Det var rätt beslut och vi är mycket tacksamma mot den amerikanske presidenten, säger ambassadör Ilan Ben-Dov till TT.

Han säger att Jerusalem har varit det judiska folkets huvudstad i 3 000 år, att staden aldrig ska vara delad igen och att Trumps beslut på onsdagen innebär en "historisk rättvisa".

Bedömare har sagt att Trump – som använde uttrycket Jerusalem och inte definierade om han menade de västra eller östra delarna eller hela staden – inte stänger dörren för framtida palestinska anspråk på östra Jerusalem.

Inte vara delad

Detta är något som Ben-Dov inte vill tolka, men han understryker flera gånger att Israels hållning är att staden aldrig ska vara delad igen.

TT: Men menar du då att den aldrig också kan vara huvudstad i en palestinsk stat?

- Jag vill inte gå in på det. Jag kan inte gå in på vad som kan hända i framtiden.

TT: Kan du då definiera vad du menar med delad?

- När vi hittar en palestinsk part att diskutera ett fredsavtal med kommer alla utestående frågor att ligga på förhandlingsbordet, svarar Ben-Dov, samtidigt som han återigen lägger till att staden aldrig ska vara delad.

Samtidigt sköt Trump, liksom amerikanska presidenter har gjort sedan 1995, fram möjligheten att flytta ambassaden i sex månader. På frågan om den israeliska regeringen oroas över att Trump ska ändra sig svarar Ben-Dov:

- Jag är inte här för att recensera olika presidenter. Jag föreslår att du efterforskar i Washington.

Ingen profet

Det finns ingen konkret tidtabell för flytten av ambassaden. Bedömare tror att det kan ta år, kanske till och med längre än vad Trumps nuvarande mandatperiod löper på.

Men inte heller detta är något som Ilan Ben-Dov vill lägga ut texten om.

- Jag brukade bo i profeternas stad, Jerusalem, men jag är inte en av dem.

Lika lite har han lust att kommentera de starkt negativa reaktioner som Trumps beslut mött runt om i olika delar av världen, även från USA:s och Israels allierade – annat än att säga att beslutet var "moraliskt" och rätt.

TT: Ni har rätt och alla andra har fel?

- När man talar om den historiska sanningen har vi rätt, ja.