Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Civila flyr från IS-fästet al-Raqqa i samband med striderna om staden.

IS-stridande ska evakueras från al-Raqqa

Terrorgruppen IS pressas allt hårdare, även i krigets Syrien. I dess självutnämnda huvudstad al-Raqqa har över 100 IS-anhängare kapitulerat. En överenskommelse har också slutits om att IS-stridande ska få lämna staden.

- Striderna fortsätter i al-Raqqa. Daesh (Islamiska staten) står på randen till att krossas. I dag eller i morgon kan staden vara befriad, säger Nouri Mahmoud, talesperson för den kurdiska YPG-gerillan, till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, har en uppgörelse nåtts om att syriska IS-anhängare och deras familjer ska bussas ut från staden.

Uppgifterna bekräftas av den USA-ledda alliansen som strider mot IS i Syrien, som uppger att ett hundratal IS-anhängare kapitulerat under de senaste dagarnas strider i al-Raqqa.

Utlänningar kvar

Enligt SOHR finns fortfarande upp till 150 utländska IS-anhängare i staden. Först sades att dessa inte skulle få ingå i överenskommelsen om evakuering, men sedan kom nya bud:

- Utländska stridande är också inkluderade i uppgörelsen, säger den lokale beslutsfattaren Omar Alloush enligt AFP.

Men den USA-ledda alliansen mot IS håller fast vid att bara syriska IS-krigare ska få lämna, men inte utländska. Det är oklart vem som får sista ordet i frågan.

Enligt Omar Alloush finns totalt sett uppemot 500 IS-stridande kvar i staden och de håller också cirka 400 kvinnor och barn som mänskliga sköldar.

Svåra strider väntar innan slaget om staden är vunnet, varnar den USA-ledda alliansen.

"Vi väntar oss fortfarande svåra strider de kommande dagarna och kommer inte att ange någon tidpunkt för när vi tror att IS kommer att vara helt besegrade i al-Raqqa", skriver översten Ryan Dillon i ett mejl till Reuters.

Intog stad

I tre år har al-Raqqa varit det självutropade kalifatets "huvudstad" i Syrien. Offensiven mot staden inleddes i juni i år.

Samtidigt rapporterar statliga syriska medier att regeringsstyrkor och deras allierade intagit den tidigare IS-kontrollerade staden al-Mayadin i östra Syrien, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

al-Mayadin var, liksom al-Raqqa, ett av terrorgruppens sista fästen i landet.

Den syriska regimen kräver också ett "omedelbart och ovillkorligt tillbakadragande" av de turkiska trupper som i torsdags kväll skickades in i Idlib-provinsen. Enligt Ankara gjordes det för att genomdriva avtalet med Ryssland och Iran om att upprätta så kallade säkra zoner i området men Damaskus säger att det handlar om en "turkisk aggression".