Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Skottlands regionala regeringschefen Nicola Sturgeon – här tillsammans med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier – trycker på för att hålla kvar hela landet i EU:s tullunion. Arkivbild.

Irländsk träta får brexit att skaka

"Showen utspelas nu i London", hälsar EU-kommissionen i väntan på att hela Storbritannien ska samla sig till nästa förhandling om brexit. I händelsernas centrum står ändå Irland – med fortsatt hårda utspel från Nordirland.

Storbritanniens premiärminister Theresa May väntas tillbaka till Bryssel för nya förhandlingar kanske redan på onsdagen.

Dessförinnan ska en rad samtal föras, inte minst med ledarna för det motsträviga nordirländska unionistpartiet DUP.

DUP ilsknade till rejält i måndags kring uppgifterna om att EU och Storbritannien var överens om att "bevara anpassad lagstiftning" mellan Irland och Nordirland för att undvika skapandet av en "hård gräns".

Anklagar Dublin

Farhågorna i Belfast är att det kan innebära att det i princip i stället skapas en intern brittisk gräns i Irländska sjön.

- Vi kommer inte att tillåta någon uppgörelse som orsakar en politisk eller ekonomisk splittring mellan Nordirland och resten av Storbritannien, säger DUP:s andreman Nigel Dodds på tisdagen enligt Reuters.

Samtidigt beskyller han de styrande i Dublin för att agera "oansvarigt och farligt".

- Irländska republiken spänner sina muskler och använder sin nuvarande ställning för att plocka fördelar, säger Dodds.

Skottland drömmer

Reaktionerna på annat håll är olika.

Skottland drömmer om att reglerna för Nordirland ska gälla för alla.

"Låt Storbritannien stanna inom den inre marknaden och tullunionen", twittrar regionala regeringschefen Nicola Sturgeon, som även får medhåll av Konservativa partiets regionala partiledare Ruth Davidson.

"Om anpassad lagstiftning inom ett antal områden behövs för en friktionsfri gräns så måste premiärministern dra slutsatsen att det ska gälla för hela Storbritannien", skriver Davidson i ett uttalande.

Hopp och förtvivlan

Från London hörs både hopp och förtvivlan.

- Vi har en premiärminister som är så svag att DUP har ett veto över alla förslag hon gör, fnyser oppositionspartiet Labours brexittalesman Keir Starmer i parlamentet.

- Det är väldigt komplexa förhandlingar. Det är många parter inblandande, men vi är väldigt övertygade om att vi kommer att kunna föra det här framåt, säger i sin tur finansminister Philip Hammond på besök i Bryssel.

Och där väntar EU:s förhandlare träget på nya besked.

- Showen utspelar sig nu i London, säger EU-kommissionens huvudtalesman Margaritis Schinas.