Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hundar luktar till sig covid – på mindre än en sekund

Coronasmittade personer ger ifrån sig en viss lukt som tränade hundar kan upptäcka snabbare än ett PCR-test, visar en ny brittisk studie.
Även i Sverige hoppas man inom kort kunna använda sig av hundar för att bekämpa pandemin.

I den ännu inte referensgranskade (Peer review) studien som publicerades på måndagen, kunde de sex hundarna uppvisa en känslighet på 94,3 procent efter att luktat på smittade människors kläder, skriver The Guardian.

Detta att jämföra med antigentest som har en känslighet på 58-77 procent och PCR-test där siffran är 97,2 procent, enligt The Guardian.

Hundarna vann dock över PCR-testerna vad gäller snabbhet, då de kunde fastställa diagnos på mindre än en sekund.

Effektiviteten till trots, är det inte aktuellt för hundarna att ersätta PCR-testen vid exempelvis flygplatser. De flygpassagerare hundarna identifierade skulle ändå behöva ha ett fastställt PCR-test för att avgöra huruvida de får resa eller om de behöver sitta i karantän.

Även Sverige hoppas på covidhundar

I flera länder gjordes liknande studier redan förra året och Finland, Libanon och Förenade Arabemiraten använder covidhundar på flygplatser, skriver TT. Hundarna visade sig kunna nosa sig till smitta flera dagar tidigare än infektionen konstaterades vid provtagning, enligt en artikel i tidskriften Nature.

Exakt vad hundarna känner doften av har forskningen inte kommit fram till. Men många tror att virussjukdomar får kroppen att släppa ifrån sig molekyler som avdunstar och skapar dofter som hundar kan uppfatta, enligt artikeln i Nature.

Den största utmaningen är att skala upp verksamheten, skriver The Guardian. Att träna hundarna tar uppskattningsvis tio veckor och kräver tillgång till kläder använda av både smittade och icke smittade människor. Man håller dock på att undersöka vilka luktmolekyler hundarna känner av, för att skapa en ”pseudo-odör” vilket skulle snabba på processen.

Även i Sverige hoppas man inom kort kunna använda sig av hundar för att smittspåra. Just nu tränas åtta hundar i Uppsala i att spåra smittan med sin nos. I framtiden ska de kunna användas praktiskt. Se video nedan.