Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Salvador Nasralla-anhängare försöker stänga av en gata i Tegucigalpa med en flagga. Arkivbild.

Honduras gator rensas från demonstranter

Soldater och polis arbetar för att få bort demonstranter, som anser att presidentvalet i slutet av november kantades av bedrägeri, från Honduras gator.

Enligt demonstranterna vanns valet av oppositionskandidaten Salvador Nasralla.

Säkerhetsstyrkor släcker brinnande däck som placerats ut på vägar i landets huvudstad Tegucigalpa. I andra delar av landet har demonstranter stängt av vissa områden, trots att polis och militär har försökt hindra dem.

- Invånarna försvarar folkets vilja, säger den oppositionelle parlamentsledamoten Jari Dizon.

- Nasralla vann valet men de vill utropa den olagliga kandidaten Juan Orlando Hernández som vinnare, säger han.

Ingen segrare utsedd

Oppositionen betonar att presidenter inte kan väljas om, medan Hernández parti anser att den regeln inte gäller längre.

Valmyndigheten har meddelat att president Hernández har fått något fler röster än Nasralla, men har inte officiellt utsett honom till segrare.

Internationella observatörer har uttryckt farhågor om oegentligheter i valet.

Enligt Amnesty har minst 14 människor dödats i våldsamheter efter valet. Landets myndigheter uppger däremot att endast tre personer har dödats.

"Bevis på fusk"

Inledningsvis såg tv-stjärnan Nasralla ut att få flest röster, men efter en långsam rösträkning med flera avbrott vände trenden.

Nasralla säger att oppositionen har bevis på fusk med valsedlar, och att det har påverkat röster från runt en tredjedel av vallokalerna.

Han upprepade vid en presskonferens på måndagen att han anser att alla röstsedlar från valet behöver räknas om, under överinseende av utländska valobservatörer.

Röster från en fjärdedel av landets vallokaler har räknats om och stämmer enligt resultaten överens med den första räkningen, där Hernández har ett litet övertag.