Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anhängare till Honduras sittande president, Juan Orlando Hernández, firar att han ser ut att gå mot segern i landets presidentval.

Hernández i ledning i omstridd rösträkning

Honduras president Juan Orlando Hernández utökade ledningen över sin rival med drygt en procentenhet. Rösträkningen har utlöst en politisk kris när oppositionskandidaten Salvador Nasralla vägrar godkänna presidentvalets omröstning.

Nasralla anklagar Hernández för att fuska med valresultatet för att behålla makten. Tv-stjärnan Nasralla ledde i rösträkningen efter helgens val med fem procentenheter, när valmyndigheten dagen efter valet plötsligt slutade att uppdatera sin sajt.

När rösträkningssiffrorna dagen därpå började uppdateras igen minskade Nasrallas ledning.

Med omkring 90 procent av rösterna räknade ligger Hernández på 42,6 procent, mot Nasrallas 41,6 procent, enligt valmyndigheten.

Protester och tårgas

Nasralla säger att han blivit bestulen på segern och har uppmanat sina anhängare att gå ut på gatorna i protest. Tusentals personer har protesterat i huvudstaden Tegucigalpa, rapporterar BBC. Demonstranterna anklagar myndigheterna för valfusk och har bland annat spärrat av flera motorvägar, uppger nyhetsbyrån AP.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har polisen skjutit tårgas mot anhängare som samlats utanför en rösträkningslokal. Gasen trängde in i lokalen, och tvingade personalen att lämna byggnaden.

Fel i it-systemet

Båda kandidaterna har skrivit under ett dokument där de lovat att respektera resultatet när alla röster räknats, ett löfte Nasralla tog tillbaka vid en presskonferens.

- De tar oss för idioter och vill stjäla vår seger, sade Nasralla och kallade dokumentet för en fälla.

David Matamoros, chef för valmyndigheten i landet, säger att det har varit problem med it-systemet, men förnekar påståendet att rösträkningen inte stämmer. Han säger att felet inte varit kritiskt och att systemet "nu fungerar korrekt". Det är oklart hur länge problemet varade.

Matamoros säger att det officiella valresultatet kommer att presenteras på torsdagen.