Han erkänner dådet i Kongsberg

Under en förhandling på onsdagen erkände Espen Anders Bråthen till brott efter dådet i Kongsberg. Hans försvarsadvokat förklarade samtidigt att han ångrar sig och att han nu vill bli frigiven.

ANNONS

Det var på onsdagskvällen den 13 oktober 2021 som den misstänkte gärningsmannen Espen Anders Bråthen ska ha dödat fem och skadat tre personer fysiskt i den norska staden Kongsberg, strax utanför Oslo.

LÄS MER:Man till attack med pilbåge utanför Oslo – fem döda

Enligt de första uppgifterna var gärningsmannen beväpnad med pilbåge, men under en presskonferens några dagar senare framkom det att ett stickvapen också har använts under dådet.

Bråthen står åtalad för mord, mordförsök, försök till kroppsskada och hot – och totalt finns det 24 målsägande i ärendet. Under en förhandling i Hokksund på onsdagen erkände han brottet.

– Min klient säger att han ångrar sig, och att han erkänner brott, säger försvararen Fredrik Neumann till Drammens Tidene.

ANNONS

LÄS MER:Kongsbergsborna: ”Jag förstår det inte”

Vill bli frigiven

Efter dådet blev han tvångsinlagd på ett psykiatrisk sjukhus och har formellt sett också varit häktad sedan dess. Samtidigt ansökte 38-åringen om frigivning från häktet och menade att det var en engångsföreteelse.

– Han menar att det inte längre finns någon risk att nya brott ska upprepas och att förutsättningarna för att fortsätta hålla honom häktad därför inte finns, berättade Neumann till NTB.

Enligt polisåklagaren Odd Skei Kosveit finns det en risk för upprepning och man anser därför att han bör vara fortsatt kvar i häktet.

Rättegången väntas äga rum 11 maj i år.

LÄS MER:Samtliga offer i Kongsberg dödades med stickvapen

ANNONS