Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dominikanska republiken och Haiti drabbades hårt av orkanen Irmas framfart. Under 2016 var Haiti det land som drabbades värst av extremt väder, enligt ett globalt index. Arkivbild.

Haiti värst drabbat av extremt väder

Haiti drabbades förra året av den kraftigaste orkanen på 50 år. Det gör den karibiska ön till det land som drabbades värst av extrema väderförhållanden under 2016, enligt ett globalt index.

Svår, långvarig torka följt av kraftiga skyfall gör att Zimbabwe hamnar på andra plats. Önationen Fiji utsattes för den kraftigaste tropiska cyklon som någonsin uppmätts i landet och blir trea.

Mer än en halv miljon människor har dödats på grund av extrema väderförhållanden sedan 1997, enligt den årliga rapporten som publiceras av organisationen Germanwatch. 11 000 extrema väderhändelser har registrerats sedan dess.

Den ekonomiska skada som dessa orkaner, cykloner och torkor har orsakat uppskattas till hisnande 3 200 miljarder dollar sedan 1997, enligt organisationen. Värst utsatta är önationer och utvecklingsländer där befolkningen ofta har en låg inkomst. Länder som Haiti, Indien, Sri Lanka och Vietnam drabbas regelbundet av extremväder och har inte tid att återhämta sig fullt ut. Därför är det viktigt att de får stöd, enligt Germanwatch.

"Men industrialiserade länder måste också göra mer för att motverka klimatförändringar, som de börjar känna av på hemmaplan. Effektivt klimatarbete ligger därför också i egenintresset hos dessa länder", säger David Eckstein, klimatrådgivare på Germanwatch, i ett pressmeddelande.