Här är länderna där flest har vaccinerats

Världen över vaccineras människor i allt snabbare takt. Men skillnaderna mellan de olika länderna är stora. Vissa länder har knappt börjat att vaccinera – medan ett land i princip har vaccinerat hela befolkningen. Nedan listar vi de länder där störst andel av befolkningen blivit fullvaccinerad.

ANNONS
|

I Gibraltar, belägen på Iberiska halvöns sydspets, är 99,7 procent av landets cirka 34 000 invånare fullt vaccinerade, visar Johns Hopkinsuniversitetets siffror.

Med det har befolkningen också kunnat återvända till ett någorlunda normalt liv. Redan i mars slopades det nattliga utegångsförbudet och man behöver inte längre bära munskydd. De senaste veckorna har enbart enstaka smittofall upptäckts i landet, som haft 94 dödsfall av coronaviruset sedan förra våren.

LÄS MER:Här blir lokalen för massvaccination för Strömstadsborna

LÄS MER:Kronans apotek i Strömstad kommer också att vaccinera

På andra plats ligger Seychellerna, öriket i Indiska Oceanen med knappt 100 000 invånare. Där har cirka 60 procent av befolkningen blivit vaccinerade.

På tio i topp syns även Caymanöarna, Bermuda och Monaco, alla med färre än 65 000 invånare.

ANNONS

Men även större länder har letat sig in på topplistan. Israel, vars vaccinationskampanj anses särskilt framgångsrik, placerar sig på en tredjeplats och som första land med miljonbefolkning. I landet bor ungefär nio miljoner människor och 55 procent har fullvaccinerats.

Sverige ligger långt efter

Mest anmärkningsvärt är USA – med 325 miljoner invånare – där närmare 30 procent av befolkningen är fullt vaccinerade

Även Förenade Arabemiraten och Chile återfinns på listan, båda med drygt 15 miljoner invånare.

I absoluta tal ser det dock annorlunda ut. Där leder USA, där 97 miljoner människor nu är fullvaccinerade. Efter följer Indien, Storbritannien, Brasilien och Turkiet.

Sverige hamnar långt ner på listan. Här har 755 000 människor fullvaccinerats, enligt Johns Hopkins siffror. Det motsvarar 7,34 procent av befolkningen.

Med fullvaccinerad menas att personer fått det antal vaccindoser som det specifika vaccinet kräver. I det flesta fall innebär det två doser. Johnson & Johnsons vaccin kräver dock bara en dos.

Länderna där störst andel av befolkning är fullvaccinerade

1. Gibraltar – 99.7 procent

2. Seychellerna – 60,6 procent

3. Israel – 55,8 procent

4. Caymanöarna – 46,1 procent

5. Förenade Arabemiraten – 39,3 procent

6. Bermuda – 37,2 procent

7. Chile – 35,5 procent

8. Bahrain – 33,3 procent

9. Monaco – 29,9 procent

10. USA – 29,6 procent

Källa: Johns Hopkinsuniversitetet

LÄS MER:Rusning efter resor bland vaccinerade – 60-plussarna bokar

ANNONS