Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Människorättsaktivisten Ali Gharavi som för snart två veckor sedan greps i Turkiet hålls fortsatt häktad, efter ett beslut från en domare i Istanbul.

Gripne svenskens fru: Det här är så galet

Den svensk som för snart två veckor sedan greps i Turkiet hålls fortsatt häktad, efter ett beslut från en domare i Istanbul. Anhöriga och vänner vill att Ali Gharavi genast släpps fri.

Under natten till tisdagen stod det klart att svenske medborgaren Ali Gharavi, tillsammans med fem av de tio gripna människorättsaktivisterna, kommer att hållas kvar i häktet i Istanbul. Detta efter förhör med åklagare under måndagen.

De andra släpptes, men är fortfarande misstänkta för brott och har vissa reserestriktioner. Enligt Amnesty är de sex kvarhållna anklagade för medhjälp till verksamhet inom terrororganisationer, men inte för medlemskap.

Fortsatt häktade

Ali Gharavi är fortsatt häktad tillsammans med bland annat Amnestys Turkietchef Idil Eser och en tysk.

Svenskens fru, Laressa Dickey, anser att beslutet är en förolämpning mot hans arbete. Hon vill att åtalet hävs och att han omedelbart släpps fri.

- Ali har jobbat med mänskliga rättigheter i nästan 20 år och att han blir anklagad för terrorism gör mig både chockad och förkrossad. Det är bara så svårt att förstå, säger hon till TT.

För Laressa Dickey är situationen olidlig. Hon har ännu inte fått prata med sin man. Men hon vet genom hans advokat att han mår bättre, även om han känner en väldig stress och hålls separerad från de andra häktade.

- Vi vet ingenting, inte när han ställs in för rätta, eller hur lång tid det här kommer ta. Det är både läskigt och frustrerande, säger hon.

Ali Gharavi och nio andra greps under ett möte utanför Istanbul i början av juli, där han och en tysk deltog som utbildare i digital säkerhet. Totalt 40 jurister arbetar dag och natt med att få honom och de andra friade.

Kan ta månader

"Turkisk åklagare har haft tolv dagar på sig att ta reda på det uppenbara – att dessa aktivister är oskyldiga. Beslutet att häkta sex av dem visar att sanning och rättvisa har blivit fullkomligt obekanta i Turkiet", säger Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty i ett skriftligt uttalande.

- Vi vet inte vad som händer nu. Men de kan få vänta i månader i häkte. Det kan ta tid, säger Stefan Simanowitz vid Amnesty Internationals högkvarter i Storbritannien till TT.

"Vi är solidariska med Peter Steudtner, vars häktning i Turkiet är orättfärdig, och vi kommer att kämpa för honom på alla nivåer." skriver förbundskansler Angela Merkels talesperson Steffen Seibert på Twitter, och syftar på den tyske man som finns bland de gripna.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) vill inte kommentera gripandet av svensken.

- Vi jobbar via generalkonsulatet i Istanbul med att få mer information kring ärendet och för att bringa klarhet i vad svensken är anhållen för, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst.